Campanie de prevenţie a cancerului pulmonar
Liga Română de Cancer şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuă şi în 2012 campania de prevenţie, informare şi educare cu privire la cancerul pulmonar. În România, 7.581 de bărbaţi mor anual din cauza cancerului pulmonar, ceea ce reprezintă 27,7% din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbaţi.
În acest an, mesajul campaniei, prilejuită de Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, este „O radiografie îi poate salva pe cei dragi!â, aceasta fiind cea mai simplă formă de diagnosticare precoce. Obiectivul principal al campaniei este acela de a-i determina pe cei cu vârsta de peste 40 de ani să se adreseze pentru un consult medicului de familie, care le poate recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare, dacă este nevoie.
În România, datele Globocan 2008 arată că există o incidenţă de 8.387 cazuri noi pe an la bărbaţi, ocupând locul întâi ca număr al îmbolnăvirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la bărbaţi). De asemenea, 7.581 de bărbaţi mor anual din cauza cancerului pulmonar, ceea ce reprezintă 27,7% din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbaţi.
Conform aceleiaşi surse, la femei se înregistrează o incidenţă a cancerului pulmonar de 1.997 cazuri noi pe an, ceea ce plasează această formă de cancer pe locul 4 din totalul îmbolnăvirilor prin cancer, la femei. 1.846 de femei îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9,8% din totalul deceselor prin cancer la femei). „Radiografia pulmonară este o investigaţie cu raze X şi din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandăm ca cei interesaţi să meargă mai întâi la medicul de familie“, a explicat dr. Iustina Fusu, vicepreşedinta Ligii Române de Cancer.
Agenţia Europeană de Mediu arată în raportul realizat pe anul 2012 că aproximativ o treime dintre locuitorii europeni care trăiesc în mediul urban sunt expuşi poluării şi că efectele asupra sănătăţii acestora sunt deosebit de dăunătoare.
Principala cauză a cancerului pulmonar rămâne fumatul, vinovat de aproximativ 90% dintre cazuri la bărbaţi şi 70% dintre cazuri la femei.
Specialiştii estimează că un individ care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi prezintă un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20-25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător. Dacă persoana renunţă la fumat, riscurile de apariţie a cancerului se reduc treptat în timp, însă destul de greu.
La nivel mondial, în fiecare an, peste 1.200.000 de oameni mor din cauza cancerului pulmonar, adică o persoană la 30 de secunde. De aceea, această formă de cancer înregistrează cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depăşind inclusiv cancerul de prostată sau pe cel mamar.