Campanie de sensibilizare a populaţiei privind sănătatea şi îmbătrânirea
Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema din acest an, sănătatea şi îmbătrânirea, coincide cu marcarea lui 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA), care se desfăşoară sub auspiciile Comisiei Europene.
În România, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest este marcată sub sloganul „O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor - vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!“.
Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii departamentelor de promovare a sănătăţii din direcţiile de sănătate publică, în colaborare cu parteneri de la nivel local, a demarat o campanie de promovare, cu scopul de a implica autorităţile responsabile şi societatea, în general, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate odată cu îmbătrânirea şi la recunoaşterea vârstnicilor ca fiind resurse valoroase. Prin această campanie au fost transmise populaţiei 10 recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe, şi anume: menţineţi-vă tensiunea arterială în limite normale, renunţaţi la fumat, preveniţi şi detectaţi precoce cancerul, protejaţi-vă de bolile infecţioase, preveniţi diabetul zaharat, scădeţi valoarea colesterolului, fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate, menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor, participaţi la viaţa socială, menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală.
De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populaţionale a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Această situaţie a condus către dezbateri privind modul în care statele membre ale Uniunii Europene vor face faţă impactului pe care modificarea structurii pe grupe de vârstă a populaţiilor îl va avea asupra finanţelor publice, a numărului de salariaţi, creşterii economice şi a altor „zone“ ale politicului.
La nivel global, din 1980 şi până în prezent numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani s-a dublat, iar numărul persoanelor cu vârsta peste 80 de ani va fi, până în 2050, de 395 de milioane, de patru ori mai mare decât astăzi.
Se prognozează că până în 2050 persoanele peste 60 vor depăşi numeric copiii sub 14 ani. De asemenea, că populaţia din Regiunea europeană OMS va creşte de la 894 de milioane în 2010, până la 910 milioane în 2020, dar până în 2050 va reveni la nivelul actual. Numărul persoanelor cu vârsta peste 85 de ani este prevăzut să crească de la 14 milioane în 2010, la 19 milioane în 2020 şi la 40 de milioane până în 2050. Ponderea persoanelor de 60 de ani şi peste şi a persoanelor de 80 ani şi peste va fi în creştere în majoritatea ţărilor europene.
În ceea ce priveşte poziţia României, în anul 2060, aceasta va fi pe poziţia a treia, cu 41,0% din totalul populaţiei, format din persoane de 60 de ani şi peste.