Campanie pentru educaţie în şcolile din întreaga ţară
Până la 28 aprilie, în peste 600 de grădiniţe, şcoli şi licee din întreaga ţară se derulează activităţi de informare şi conştientizare pe subiecte importante în îngrijirea şi educaţia pentru copilăria timpurie (0-8 ani). Acţiunile fac parte din Campania Globală pentru Educaţie, proiect coordonat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, ONG-uri şi asociaţii din sfera educaţională.
Peste 600 de grădiniţe, dar şi şcoli şi licee din întreaga ţară vor lua parte, până în data de 28 aprilie, la Campania Globală pentru Educaţie, proiect coordonat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ong-uri şi asociaţii de părinţi şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
În şcolile participante la Campania Globală pentru Educaţie, desfăşurată sub sloganul „Drepturi de la naştere!“, copiii, alături de cadrele didactice, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membrii ai comunităţilor, vor participa la activităţi de informare şi conştientizare pe subiecte importante în îngrijirea şi educaţia pentru copilăria timpurie (0-8 ani) şi vor încerca să ilustreze prin fotografii, desene şi picturi cum ar trebui să arate copilăria timpurie ideală.
„Copilăria timpurie reprezintă o perioadă esenţială. Fără acces la educaţie, în lipsa unei nutriţii adecvate şi a unei minime educaţii parentale a celor care se ocupă de îngrijirea lor, mulţi copii sunt condamnaţi la un start mai puţin bun în viaţă. În România, avem nevoie de iniţiative strategice, coerente şi coordonate, în special în domeniul educaţiei timpurii şi educaţiei parentale, prin care să ne asigurăm că drepturile copiilor noştri sunt protejate şi puse în practică încă de la început“, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii România“.
La nivel internaţional, Campania Globală pentru Educaţie se derulează în peste 180 de ţări şi se bucură de sprijinul unor personalităţi, cum ar fi Nelson Mandela, Regina Rania a Iordaniei, Hillary Clinton, Kofi Annan, Paulo Coelho, Angelina Jolie.
La nivel internaţional, numeroase studii confirmă importanţa copilăriei timpurii, aceasta reprezentând cea mai critică perioadă a dezvoltării umane, educaţia preşcolară având efecte pozitive pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte succesul şcolar, rezultate mai bune la testări, reducerea riscului repetenţiei şi abandonului şcolar. Acelaşi studiu arată că investiţiile publice în educaţia preşcolară pentru toţi copiii pot produce beneficii semnificative de natură educaţională, socială şi economică.