Campanie UNOPA destinată persoanelor seropozitive

Social

Campanie UNOPA destinată persoanelor seropozitive

    • Campanie UNOPA destinată persoanelor seropozitive
      Campanie UNOPA destinată persoanelor seropozitive

      Campanie UNOPA destinată persoanelor seropozitive

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-Sida (UNOPA) a demarat, la nivel naţional, o campanie de informare şi educare a comunităţii cu privire la această boală cu ocazia Zilei Mondiale de combatere a SIDA, marcată pe 1 decembrie.

Pe 1 decembrie, în 20 de judeţe din ţară vor fi organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass-media pentru a aduce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă, dar şi nevoia urgentă de programe de informare şi educare a populaţiei pentru a preveni răspândirea infecţiei.

Campania este menită să conştientizeze în rândul populaţiei că infecţia HIV există şi că este datoria fiecăruia dintre noi să prevenim răspândirea ei, fiind totodată alături de cei infectaţi şi care luptă zi de zi cu virusul, se arată într-un comunicat al UNOPA.

De asemenea, în perioada 28 noiembrie-10 decembrie, asociaţiile membre UNOPA realizează activităţi publice de educare a comunităţii cu privire la căile de transmitere şi de prevenire a infecţiei HIV, drepturile persoanelor seropozitive, combaterea stigmatizării şi discriminării. O altă componentă a campaniei se desfăşoară online, sub sloganul „Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!“, prin intermediul site-ului interactiv www.iamademana.ro.

Acest site este o platformă prin intermediul căreia persoanele care doresc pot adresa mesaje de susţinere celor afectaţi de HIV, care au nevoie de suport în efortul lor de zi cu zi. Tot aici persoanele seropozitive pot adresa mesaje prin care să arate ce înseamnă să trăieşti cu HIV. Site-ul este şi o cale de informare pentru cei care îl accesează, oferind informaţiile esenţiale legate de infecţia HIV.

Potrivit statisticilor, în România trăiesc peste 11.000 de persoane infectate cu HIV, care trebuie să ia tratament şi să lupte zilnic cu infecţia. „La nivel individual, putem să susţinem cauza acestor oameni, să nu discriminăm, să nu stigmatizăm. La nivel public autorităţile nu trebuie să uite că trebuie să asigure tratamentul acestor oameni, să asigure fondurile necesare pentru tratament, analize şi serviciile medicale necesare“, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

La 30 iunie 2011, în România existau 11.189 pacienţi infectaţi cu HIV în viaţă, din care 9.475 sunt în evidenţă activă, adică au trecut cel puţin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7.652 pacienţi fiind sub tratament antiretroviral. În primele 9 luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 543 cazuri noi de infecţie HIV la nivel naţional.