Cârnați românești interziși în Europa

Social

Cârnați românești interziși în Europa

La sesizarea Italiei, sistemul european de alertă alimentară (RASFF) a introdus pe lista produselor interzise în spațiul comunitar un lot de cârnați fabricați în România, care conțin colorantul alimentar E-129.

Notificarea privind lotul de cârnaţi fabricaţi în România a fost introdusă pe 3 octombrie în Sistemul European Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF) la poziţia 18. Autorităţile europene au blocat astfel comercializarea în spaţiul comunitar a unui lot de cârnaţi afumaţi din carne de porc, fabricaţi în România, care ar conţine colorantul E 129 (roşu allura) în proporţie de 1,2 mg/kg.

Autorităţile europene au luat această decizie la solicitarea Ministerului italian al Sănătăţii, care, conform site-ului de profil Il Fatto Alimentare, a transmis sesizări privind cârnaţii suspecţi fabricaţi în România şi privind alte zece produse, două provenind din state membre UE - peşte din Spania care ar conţine mercur peste limită şi suc de mere din Suedia cu conţinut mare de sulfiţi.

Autorităţile italiene nu au dezvăluit numele firmei care comercializa cârnaţii suspecţi şi nici numele procesatorului.

E-129 sau roşu allura este un colorant sintetic roşu-portocaliu folosit în dulciuri, băuturi, condimente, medicamente şi produse cosmetice. La nivelul Uniunii Europene, colorantul sintetic E 129 este acceptat, dar nu este recomandat consumului de către copii. Unele state – Danemarca, Belgia, Franţa – au interzis acest colorant.

Un alt lot de cârnaţi din România a fost oprit de la comercializare în Italia din cauză că produsul conţinea coloranţii E 124 şi E 129 în luna august a acestui an.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) explicau la acea vreme că cei doi aditivi sunt autorizaţi în spaţiul UE, dar nu în produsul respectiv, ci numai în anumite tipuri de cârnaţi, precum chorizo şi altele.