Carnea roşie poate favoriza instalarea bolilor cardiovasculare
Nivelurile ridicate de grăsimi saturate şi colesterol din carnea roşie sunt considerate factor de risc în boli cardiovasculare. Mai nou, un nutrient denumit carnitină, prezent în carnea roşie, reprezintă un factor de risc suplimentar în aceste boli.
Carnitina este un nutrient care se găseşte în concentraţie ridicată în carnea roşie, dar poate fi asimilată şi din alte alimente, cum ar fi din peşte, pui, lapte şi alte produse lactate. Carnitina este, de asemenea, populară ca supliment alimentar, fiind deseori folosită de practicanţii culturismului pentru a dobândi mai multă energie şi masă musculară.
Cercetătorii americani au examinat nivelul da carnitină din sânge la aproximativ 2.600 de oameni, bărbaţi şi femei, şi au ajuns la concluzia că acest nivel poate indica existenţa unei afecţiuni cardiovasculare, dar şi riscul de deces din cauza acestei afecţiuni într-un interval de timp de 3 ani.
Carnitina modifică în mod fundamental metabolismul colesterolului. Alimentele sau suplimentele alimentare care conţin carnitină provoacă depunerea a mai mult colesterol pe pereţii vaselor de sânge şi reduc nivelul de colesterol eliminat în mod natural de către organism.