Ce probe se vor da la Bacalaureatul profesional

Educaţie

Ce probe se vor da la Bacalaureatul profesional

    • Ce probe se vor da la Bacalaureatul profesional
      Ce probe se vor da la Bacalaureatul profesional

      Ce probe se vor da la Bacalaureatul profesional

Absolvenţii de liceu care doresc să intre direct pe piaţa muncii, fără a urma o facultate, vor susţine, la cerere, un nou tip de examen - Bacalaureatul profesional. Comisia de educaţie a Senatului a adoptat miercuri raportul la proiectul de lege, urmând ca senatorii să decidă în plen, la începutul săptămânii viitoare. Bacalaureatul profesional va conţine două probe, respectiv un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială, iar probele de competenţe sunt comune cu cele de la Bacalaureatul naţional.

Absolvenţii de liceu ar putea decide anul viitor tipul de examen de bacalaureat pe care îl vor susţine la finalul clasei a XII-a, potrivit unui proiect propus de ministrul Educaţiei. Astfel, cei care nu vor dori să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior, vor susţine Bacalaureatul profesional, care le va permite accesul pe piaţa muncii. Bacalaureatul naţional va fi susţinut de absolvenţii care vor dori să acceadă la o facultate.

Comisia de educaţie a Senatului a adoptat miercuri raportul la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, urmând ca la începutul săptămânii viitoare senatorii să aprobe în plen proiectul.

Astfel, în cazul în care va fi adoptat de Senat, acest tip de bacalaureat va putea fi susţinut începând din anul şcolar 2012-2013. Bacalaureatul profesional va rămâne la opţiunea elevului şi a părinţilor şi va avea în comun cu Bacalaureatul naţional probele de competenţă.

Pe lângă probele de competenţă, cei care vor opta pentru acest tip de bacalaureat vor trebui să susţină apoi proiectul (proba practică) şi lucrarea scrisă la educaţia antreprenorială.

Absolvenţii de liceu care vor susţine Bacalaureatul profesional vor putea să dea şi Bacalaureatul naţional, care le va oferi dreptul de a se înscrie în învăţământul superior. „Amendamentele pe care comisia le-a acceptat pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care gestionează examenul de bacalaureat nu schimbă Bacalaureatul aşa cum a fost el susţinut din 2009 încoace. În 2009, 2010, 2011, Bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar 2012-2013. Adaugă în plus diploma de Bacalaureat şi examenul de bacalaureat profesional pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii. Am făcut acest lucru pentru că, de regulă, angajatorii, în momentul în care tânărul care nu a promovat examenul de bacalaureat vine să se angajeze, îi reproşează că nu a luat nici diploma de Bacalaureat. Această diplomă pentru cei care merg spre piaţa muncii le conferă într-un fel o finalitate liceului şi le atestă competenţele. În plus, prin conţinut, această formă de bacalaureat, Bacalaureatul profesional, adaugă la competenţele pe care elevul le câştigă în timpul anilor de liceu“, a explicat ministrul Ecaterina Andronescu, care a adăugat că pentru susţinerea Bacalaureatului profesional se pot înscrie şi absolvenţii de licee teoretice.

Potrivit demnitarului, Bacalaureatul profesional va consta în susţinerea probelor de competenţă şi apoi a unui proiect sau probă practică şi lucrarea scrisă la disciplina Educaţie antreprenorială. Ministrul a mai subliniat că atât programa şcolară, cât şi modul de desfăşurare a examenului de bacalaureat nu vor suferi modificări.

Sindicatele susţin Bacalaureatul diferenţiat

Andronescu a subliniat că probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi „aşezate“ în calendarul examenului, înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional, astfel încât cei care doresc să poată susţine în continuare şi Bacalaureatul naţional. Bacalaureat asemănător există în multe ţări, printre care Anglia, Franţa şi Germania.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a apreciat, prin vocea preşedintelui Simion Hăncescu, că susţinerea unui bacalaureat diferenţiat începând de anul viitor reprezintă un pas înainte pentru sistemul românesc de învăţământ. „Este un prim pas care s-a făcut, însă sperăm că se va ajunge şi la o reformă mai profundă a sistemului de învăţământ. Delegaţia noastră a susţinut, în ultimii ani, necesitatea organizării unui bacalaureat diferenţiat, pentru că rezultatele din acest an şi de anul trecut ne demonstrează că actuala formă de desfăşurare a Bacalaureatului nu mai e aplicabilă“, a afirmat Hăncescu.