Cea mai mare întâlnire a tinerilor ortodocşi ardeleni
Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia au organizat sâmbătă, 12 noiembrie, întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, unde aproximativ 700 de tineri din judeţele Alba şi Mureş au discutat despre frumuseţea morală a tinerilor.
Întâlnirea a început cu slujba de Te Deum, oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. În cuvântul de învăţătură, IPS Irineu a subliniat faptul că modelul tânărului contemporan este Hristos Domnul şi că în El găsesc tinerii adevărata libertate. "Dincolo de lucrurile bune care alcătuiesc viaţa noastră, cum ar fi munca, studiul, distracţia şi odihna, sufletul nu este împlinit decât în comuniunea cu Dumnezeu, iar sfinţii sunt adevăratele modele ale vieţii duhovniceşti", a subliniat ierarhul.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia s-a dovedit a fi neîncăpătoare la conferinţa lui Cristian Tabără. Abordarea inedită, pragmatică, pe înţelesul tinerilor, i-a fascinat pe mulţi, sala reacţionând ca un tot în mai multe rânduri, întregind atmosfera foarte relaxată şi caldă. Cristian Tabără a vorbit despre frumuseţea morală a tinerilor plecând de la cele trei virtuţi fundamentale: credinţa, nădejdea şi dragostea, dintre care cea mai importantă este dragostea. A subliniat, de asemenea, că generaţia de azi este mult mai dinamică, mai performantă şi mai exigentă decât generaţiile trecute şi faptul că generaţiile merg în cadenţe diferite şi au priorităţi, valori şi temeri diferite. În plus, i-a provocat pe tineri ca, pentru a-şi păstra frumuseţea interioară şi identitatea, să fie mereu sinceri, să-şi afirme cu demnitate vârsta pe care o au, să fie fireşti în tot ce fac şi să-şi iubească ţara.
Întâlnirea a continuat cu discuţii pe ateliere, desfăşurate în clădirea Colegiului Naţional "H.C.C." şi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Temele discutate împreună cu preoţii şi profesorii animatori, intercalate cu jocuri de cunoaştere, de team-building şi energizare, au fost: "Ce înseamnă frumuseţea pentru tineri?", "Raportul dintre frumuseţea interioară şi frumuseţea exterioară", "Este tinereţea prin ea însăşi morală sau amorală?", "Omul frumos în Hristos", "Cum îşi pot păstra tinerii frumuseţea interioară?" şi "Libertate vs moralitate". Ultima parte a zilei a fost dedicată vizitării Cetăţii din Alba Iulia şi participării la Festivalul-concurs de muzică folk "Ziua de mâine".
Festivalul de folk are loc în Alba Iulia, în luna noiembrie a fiecărui an, încă din 2005, încercând să cultive personalitatea artistică a tinerilor talentaţi şi, deopotrivă, să reunească marile nume din muzica folk românească şi publicul într-o mare familie a frumosului, a muzicii şi a poeziei. O parte din tinerii veniţi la întâlnirea de la Alba Iulia, pasionaţi de acest gen de muzică, au participat sâmbătă seara la a doua gală a festivalului, unde au ascultat piese cântate live de mari interpreţi români de muzică folk.
sursa: ziarullumina.ro