Cea mai vestită mănăstire a Constantinopolului va deveni moschee

Ortodoxia în lume

Cea mai vestită mănăstire a Constantinopolului va deveni moschee

Mănăstirea Studion din Constantinopol, actualul Istanbul, Turcia, cea mai mare mănăstire bizantină din capitala Imperiului creştin va fi restaurată şi anul viitor va fi transformată în moschee. Ea este cunoscută şi ca monumentul Imrahor şi se va numi Moscheea Imrahor Ilyas Bey.

Mănăstirea are o valoare inestimabilă în întreaga lume creştină, aici fiind leagănul teologiei constantinopolitane, aici vieţuind Sf. Teodor Studitul şi mulţi alţi sfinţi teologi şi monahi bizantini, şi aici fiind centrul studiului liturgic bizantin.

Soarta bisericii urmează alte basilici bizantine ca Sfânta Sofia din Trapezunt şi Sfânta Sofia din Iznik (Niceea) care au fost transformate în moschee de regimul turc care are nuanţe radicale islamice. Ea vine în contextul unei dezbateri pentru transformarea celei mai vestite catedrale a creştinătăţii, Sfânta Sofia din Constantinopol, în moschee, susţinută deschis de guvernul turc şi afirmată spre perplexitatea occidentului de vice-prim-ministrul turc Bülent Arınç.

Mănăstirea își are originea în secolul al V-lea şi a fost pentru 1000 de ani sediul intelighenţiei teologice a Bizanţului şi vatră monahală în care mari sfinţi ai creştinătăţii au vieţuit în cântare şi rugăciune. Basilica a fost transformată în moschee de Sultanul otoman Bayazid al II-lea. Suferind incendii masive în secolele 18 şi 19, mănăstirea a fost distrusă în mare parte, iar în 1946, conform deciziei cabinetului ministerial turc a fost transformată în muzeu.

Traducere și adaptare: