CEB și AEM se implică în salvarea Sudanului

Religia în lume

CEB și AEM se implică în salvarea Sudanului

Consiliul Ecumenic al Bisericilor și Alianța Evanghelică Mondială au remis recent comunicate de presă în care anunță decizia finală cu privire la organizarea referendumului din statul Sudan, programat în debutul anului 2011.

Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB) și Alianța Evanghelică Mondială (AEM) au remis recent comunicate de presă în care anunță decizia finală cu privire la organizarea referendumului din statul Sudan, programat în debutul anului 2011. Situația politică dezastruoasă a Sudanului poate fi transformată într-una stabilă prin intermediul ajutorului oferit de cele două organizații internaționale.

Scopul declarat al referendumului care va fi organizat pe data de 9 ianuarie în Sudan este stabilirea clară a dorinței populației cu privire la integrarea Sudanului de Sud în cadrul statului. Organizarea referendumului a devenit posibilă odată cu semnarea unui acord în anul 2005 între guvernul de la Khartoum și Mișcarea Populară de Eliberare a Sudanului. Conflictul între cele două partide politice desfășurat anterior a dus la ani întregi de război civil soldat cu numeroase victime. Secretarul general al CEB, Olav Fykse Tveit, și secretarul AEM, Geoff Tunnicliffe, au declarat că a venit momentul desfășurării unui referendum care să pună punct derulării evenimentelor negative în Sudan. Olav Tveit a subliniat că "populația din Sudan a suferit prea mult și are dreptul să determine, prin mijloace democratice, propriul viitor", în timp ce omologul său, Geoff Tunnicliffe, a specificat că "se împlinesc deja cinci ani de la semnarea acordului de pace și, implicit, a acceptării organizării unui referendum. Prin urmare, ne oferim sprijinul necondiționat pentru susținerea acestui referendum."

Importanța sa pentru creștini
În momentul de față, în Sudanul de Nord trăiesc sute de mii de creștini, în timp ce alte sute de mii au fost exilați împreună cu numeroși musulmani din cauza războiului civil. Există, de asemenea, un număr mare de creștini care trăiesc în regiunile periculoase ale Sudanului, dominate de facțiuni teroriste, și care ar putea fi direct afectați dacă rezultatele referendumului nu vor fi acceptate la nivel național sau dacă acesta va fi amânat. În cazul în care referendumul va deveni un eșec, există riscul "de a ne confrunta cu un conflict amenințător nu doar în Sudan, ci și în țările din jur", a subliniat Geoff Tunnicliffe. Prin urmare, cei doi reprezentanți ai organizațiilor internaționale au apelat și la liderii musulmani implicați în Sudan pentru ca referendumul să fie organizat în condiții de maximă siguranță și să se dovedească util. De asemenea, Alianța Evanghelică Mondială a decretat ca 5 decembrie să fie o zi de rugăciune pentru populația sudaneză.

Viitorul ecologic al Europei
Conferința Bisericilor Europene (CBE) și Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB), împreună cu Asociația Bisericilor din Ungaria, au oferit un document comun cu privire la obținerea unui echilibru economic și o justiție egală referitoare la deciziile care implică elementul ecologic al lumii. Aproape 80 de reprezentanți ai celor trei organizații amintite anterior au cerut să existe un echilibru în privința distribuirii resurselor energetice și au militat pentru reducerea sărăciei. În comunicatul de presă oferit la finalul întrunirii sunt criticate metodele de îmbogățire rapidă adoptate de țările puternic industrializate ale Europei. "Valorile sociale și ecologice trebuie să devină un element principal în elaborarea scopurilor politice. Credința în forța economică nu trebuie să devină un scop în sine în cadrul țărilor industrializate." Reprezentanții Bisericilor prezenți la această reunire au cerut de asemenea "o redistribuire a bogățiilor și o împărțire a tehnologiei între țările bogate și cele sărace, care au fost afectate de schimbări climatice." Comunicatul de presă conține și un apel la adresa Uniunii Europene pentru reducerea emisiunii de gaze care produc efect de seră și pentru oferirea unor drepturi egale emigranților care aparțin unor țări sărace. Rogate Mshana, directorul programului de justiție din cadrul CEB, a declarat că reuniunea de la Budapesta a "subliniat importanța cooperării ecumenice internaționale în problema eradicării sărăciei și a prezervării creației. (...) Nu trebuie să ne lăsăm ghidați de sisteme care au drept obiectiv propriile satisfacții."

Legi controversate apărate de guvernul spaniol
Prim-ministrul Spaniei, Jose Luis Zapatero, a apărat legile controversate criticate de Papa Benedict al XVI-lea, printre care se numără legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, liberalizarea avortului și facilitarea obținerii divorțului. Zapatero a declarat: "Vom promulga aceste legi care sunt dorite de parlamentul și cetățenii acestei țări pentru folosul tuturor și într-un spirit de egalitate. (...) Probabil nu s-a înțeles faptul că fiecare persoană are dreptul de a se pronunța asupra principiilor legate de morală." Prim-ministrul Spaniei s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea la finalul vizitei acestuia în țara respectivă. Zapatero a ținut însă să sublinieze la scurt timp că Spania "este un stat nonconfesional, care recunoaște importanța Bisericii Romano-Catolice, dar care garantează libertatea (religioasă) a cetățenilor săi." Zapatero, ateu declarat, a evitat întâlnirea directă cu Episcopul Romei până la finalul călătoriei acestuia în Spania și a refuzat să participe la Liturghia celebrată de acesta în Barcelona. În cursul vizitei sale, Papa Benedict al XVI-lea a criticat deschis legile promulgate de guvernul spaniol care afectează valorile tradiționale ale familiei. Principalele puncte de conflict între opinia Bisericii Romano-Catolice și legislația spaniolă sunt reprezentate de permiterea căsătoriilor între persoane de același sex, precum și liberalizarea avortului. Papa Benedict al XVI-lea a mai subliniat apariția unui anticlericalism agresiv în Spania, care amintește de perioada celor 30 de ani de război civil. În momentul actual, Spania suferă de o criză profundă de secularizare, după secole întregi de apărare a tradiției Romano-Catolice.