CEDO va reexamina recursul Italiei pe tema crucifixelor
Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului se va întâlni în data de 30 iunie 2010, pentru a examina un recurs al Italiei care a fost condamnată pentru prezența crucifixelor în școlile de clasă.
Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului se va întâlni în data de 30 iunie 2010, pentru a examina un recurs al Italiei care a fost condamnată pentru prezența crucifixelor în școlile de clasă, au declarat oficialii CEDO, miercuri, 2 iunie. În afacerea "Lautsi contra Italia", condamnarea Italiei, din 3.11.2009, de către Curtea de la Strasbourg, a dat naștere unor reacții puternice în peninsulă.
Curtea a hotărât că prezența crucifixelor în sălile de clasă încalcă atât dreptul părinților de a-și educa proprii copii, conform credinței lor, cât și dreptul copiilor la libertatea religiei.
Începând din anul 1984, catolicismul nu mai este oficial religie de Stat în Italia, dar ordonanța adoptată în 1920, sub fasciști, care susține prezența crucifixului în școli, nu a fost niciodată abolită.
Marea Cameră va organiza o audiență în 30 iunie, înainte de a se pronunța într-o manieră definitivă.
CEDO a precizat că, între altele, 10 state membre (Armenia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Monaco, San Marino, România și Rusia) și alți 33 membri ai Parlamentului ar putea acționa simultan în acest caz, în sprijinul Italiei.
Este prima dată când o problemă strânge laolaltă mai mulți “intervenienți terți“, un statut care le permite acestora transmiterea de comentarii scrise și orale către instanță.
Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de o mamă italiană, Solie Lautsi, refuzată de instanțele italiene pe această temă.
Judecătorii europeni au apreciat că crucea ar putea fi ușor interpretată de elevii de toate vârstele, ca un simbol religios, un semn care poate fi perturbator pentru elevii de alte religii sau atei. Curtea a constatat în unanimitate, o încălcare a articolului 2 din Protocolul 1 (dreptul la educație), coroborat cu articolul 9 al Convenției (libertatea de gândire, conștiință și religie).
CEDO a acordat reclamantului 5.000 de euro pentru daune morale. (KSLCatalin)