Ceremonie pentru reîntoarcerea în țară a fregatei "Regina Maria"

Social

Ceremonie pentru reîntoarcerea în țară a fregatei "Regina Maria"

    • Ceremonie pentru reîntoarcerea în țară a fregatei "Regina Maria"
      Fregata "Regina Maria"

      Fregata "Regina Maria"

Luni, în Portul Constanţa, la ceremonia prilejuită de revenirea în ţară a fregatei "Regina Maria", care a participat în octombrie la misiunea internaţională "Active Endeavour" desfăşurată în Marea Mediterană sub conducerea NATO, a luat parte și Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

 

Pe lângă oficialităţi, cei peste 200 de membri ai echipajului fregatei au fost întâmpinaţi de câteva sute de rude şi prieteni.

"Apreciez în mod deosebit modul în care militarii noştri marinari şi-au îndeplinit obiectivele acestei misiuni, îl felicit pe comandantul navei pentru felul în care a coordonat activitatea şi echipajul navei, alături de forţele multinaţionale. Sunt mândru de marinarii militari pentru felul în care îşi îndeplinesc aceste obligaţii, pe principiul apărării colective, şi de felul în care armata română participă la misiunile internaţionale pentru respectarea normelor de circulaţie maritimă şi a restricţiilor care se impun într-o zonă de conflict", a afirmat ministrul Apărării Naționale.

Acesta a subliniat că "Active Endeavour" este una dintre "cele mai lungi" operaţiuni executate de NATO în istoria sa, fiind activată la scurt timp după atacurile teroriste asupra Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie 2001.

"România s-a alăturat ţărilor contributoare la această misiune  în anul 2006, cu fregata Regele Ferdinand. În total, au fost şapte misiuni executate de fregatele româneşti, prin care România a demonstrat faptul că armata şi militarii români pot îndeplini orice misiune pe principiul apărării colective", a spus Mircea Duşa.

Conform reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Navale, în perioada în care a participat la operaţia "Active Endeavour", fregata "Regina Maria" a parcurs aproape 5.800 de mile marine, având peste 600 ore de marş.

Pe parcursul misiunii, echipajul navei a monitorizat aproximativ 200 de nave comerciale din zona de patrulare, interogând peste 80 dintre acestea, cu sprijinul piloţilor marinari care au efectuat peste 30 ore de zbor în cadrul acţiunilor de supraveghere aeriană.

Operaţiunea "Active Endeavour" a fost lansată în anul 2001, ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva SUA din 11 septembrie, în cadrul acesteia navele militare ale Alianţei patrulând în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri şi pentru a descuraja activităţile teroriste şi traficul ilegal.

Forţele Navale Române participă la operaţiunea "Active Endeavour" contribuind activ la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul sistemului de securitate internaţională.