Cinci biserici au fost resfinţite în Mitropolia Olteniei

Episcopia Severinului şi Strehaiei

Cinci biserici au fost resfinţite în Mitropolia Olteniei

    • Cinci biserici au fost resfinţite în Mitropolia Olteniei
      Cinci biserici au fost resfinţite în Mitropolia Olteniei

      Cinci biserici au fost resfinţite în Mitropolia Olteniei

Cinci lăcaşuri de închinare au fost resfinţite în Mitropolia Olteniei, în zilele de sâmbătă şi duminică, 19-20 octombrie. Astfel, bucurii duhovniceşti şi arhiereşti binecuvântări au primit credincioşii din parohiile gorjene Ciorari şi Rădineşti, Râmnicu-Vâlcea şi Rudina de Mehedinţi.

După ce sâmbătă s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ciorari din Comuna Stoina, unde a oficiat Sfânta Liturghie, prilejuită de resfinţirea bisericii parohiale, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei,  a slujit în  Duminica a 23-a după Rusalii în Parohia Rădinești. Cu acest prilej, a resfinţit Biserica închinată „Sfântului Ioan Botezătorul”, din Comuna Dănciulești.

„Într-un sat sau într-o parohie, numai una este Casa lui Dumnezeu”

Biserica din Parohia Rădinești a fost sfințită la 18 ianuarie 1909, apoi a fost resfințită la 20 octombrie 1996, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu. De curând au fost finalizate lucrările de restaurare a picturii și s-au efectuat importante lucrări de consolidare.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit a apreciat ostenelile celor care s-au ocupat de buna rânduială a Casei lui Dumnezeu. „Iată că a sosit ziua resfințirii, ziua în care cu toții participăm la această bucurie a parohiei dumneavoastră și cerem Bunului Dumnezeu să resfințească acest lăcaș de închinare, ca să-l arate pe el cu adevărat Casă a Tatălui Ceresc. Aceasta ne face să credem că nimic din lumea aceasta nu poate să completeze sau să suplinească Biserica lui Hristos. Într-un sat sau într-o parohie, numai una este Casa lui Dumnezeu. Și aceasta este biserica pe care dumneavoastră ați restaurat-o și ați înfrumusețat-o, ca să continuați șirul evlaviei, al credinței înaintașilor și s-o dați mai departe copiilor dumneavoastră spre pază, spre îngrijire și spre folosul sufletelor lor”, a spus IPS Părinte.

„Să-L chemăm pe Hristos totdeauna în rugăciunile noastre!”

În legătură cu pericopa evanghelică din cea de a XXIII-a Duminică de după Rusalii, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat semnificația profundă a vindecării sufleteşti de apăsarea patimilor diavoleşti. „În Evanghelia de astăzi, am auzit cu toții despre o minune pe care Mântuitorului Iisus Hristos a săvârşit-o cu un demonizat din ţinutul Gadarei. Boala acestuia se datora unui duh necurat care îl chinuia cumplit. Sfânta Evanghelie spune că era ţinut în lanțuri și înn obezi, însă de fiecare dată le sfărâma și duhul îl mâna în pustie. Puțin lipsea ca el să fie omorât de acest vrăjmaș diavol care îl chinuia zi și noapte. Nimeni nu putea să-i facă nimic. Cine ar fi putut să alunge duhul necurat, cine ar fi putut să-l vindece de această boală? De aceea, suferința lui era îngrozitoare și înspăimântătoare pentru toți. Chiar și oamenii din localitatea respectivă se temeau să treacă prin locurile în care se afla acest nefericit de om. Din Evanghelia de astăzi învățăm aşadar cum trebuie să luptăm împotriva vrăjmașului. Aşadar, să-L chemăm pe Mântuitorul Iisus Hristos întotdeauna în rugăciunile noastre şi El va fi cu noi, va trimite îngerul păzitor și ne va apăra de cel rău”

Cea mai veche biserică de lemn din Ţara Românească a fost resfinţită

Cea mai veche biserică din lemn din Ţara Românească, aflată în stadiu de conservare la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni – Râmnicu Vâlcea a fost resfinţită sâmbătă, 19 octombrie, în prezenţa a numeroşi credincioşi vâlceni. Evenimentul religios s-a desfăşurat în urma finalizarii lucrărilor de restaurare a monumentului eclesial strămutat de la Angheleşti-Pietrari, şi întreprinse în perioada 2009-2013.  Sfânta Liturghie şi slujba de târnosire a Bisericii cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Nicolae” a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Pentru osteneala depusă la conservarea, restaurarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, toţi cei care s-au implicat anii aceştia la finalizarea monumentului au primit din partea Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul Diplome de vrednicie.

Bisericuţa cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Nicolae”, monument istoric, datată din anul 1655, a fost strămutată de pe amplasamentul său din satul Angheleşti-Pietrari, la Muzeul Satului din Bujoreni şi restaurată între anii 2009 şi 2013. Între anii 2009-2013, Fundaţia HAR din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, cu sprijinul financiar al programului „EEA Grants” (finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei) şi al Asociaţiei Fondului Cultural Naţional, a strămutat şi restaurat la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni biserica de lemn-monument istoric de la Pietrari-Angheleşti, judeţul Vâlcea. Cercetările întreprinse asupra monumentului au pus în evidenţă faptul că judeţul Vâlcea este astăzi beneficiarul celei mai vechi biserici de lemn atestate din Ţara Românească, lăcaş de cult ortodox unic în momentul de faţă prin arhitectura sa.

Sărbătoarea credincioşilor vâlceni de la Troianu

Credincioşii Parohiei Troianu, din municipiul Râmnicu Vâlcea, au primit duminică, 20 octombrie, în vizita şi binecuvântarea celor doi arhierei râmniceni, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi PS Părinte Emilian Lovişteanul. Evenimentul a fost marcat de o întreită sărbătoare duhovnicească: săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii Arhiereşti, resfinţirea bisericuţei filiale din lemn cu hramul „Buna Vestire”, după ce lucrările de consolidare, restaurare ale picturii şi înfrumuseţare au fost finalizate, şi sfinţirea clopotniţei din curtea bisericii parohiale.

Pentru activitatea pastoral – misionară, catehetică, social – filantropică şi administrativ – gospodărească desfăşurată în cadrul parohiei, Chiriarhul locului, IPS Gherasim, le-a fost conferit preoţilor Florin Mihael Popa şi Mihail Pretorian titlul onorific de iconom stavrofor. Au mai fost felicitaţi membrii consiliului parohial, enoriaşii parohiei şi toţi cei care şi-au adus contribuţia la lucrările de restaurare şi înfrumuseţare ale bisericuţei filiale, aceştia primind din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul Diplome de vrednicie. Cei doi părinţi slujitori au mulţumit Înalţilor Ierarhi pentru vizita şi binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor Parohiei Troianu.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Emilian Lovişteanul împreună cu preoţii şi credincioşii prezenţii l-au cinstit în chip deosebit pe IPS Arhiepiscop Gherasim cu prilejul  sărbătoririi astăzi a unuia dintre ocrotitorii spirituali, Sfântul Gherasim cel Nou din Chefalonia.

Credincioşii prezenţi la sărbătoare s-au putut închina aceste două zile la racla cu Moaştele Sfântului Antonie ce au fost aduse sâmbătă, 19 octombrie, de la Mănăstirea vâlceană Iezer.

 Sfinţire de paraclis şi clopotniţă în parohia mehedinţeană Rudina

Încă un lăcaş de închinare a fost târnosit în Eparhia Severinului şi Strehaiei. Pe 20 octombrie, în Duminica a XXIII-a după Rusalii, ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, a săvârşit slujba de sfinţire a paraclisului cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Rudina şi a clopotniţei din incinta acestuia. Alături de Părintele Episcop a slujit un ales sobor de preoți și diaconi.

Ridicat la iniţiativa părintelui Ion Viorel Văcariu, slujitor al Catedralei episcopale din municipiu, pe vremea când era preot paroh la Rudina, noul paraclis a fost aşezat pe locul vechii biserici a satului.  Gătit de sărbătoare şi împodobit cu odoare noi, sfântul lăcaş de cult a așteptat oaspeții dragi cu ușile larg deschise. După slujba de sfințire, dreptslăvitorii creștini s-au bucurat în duhul comuniunii de binefacerile euharistice și alesele trăiri sufletești din cadrul Sfintei Liturghii. La final, protoiereul locului, pr. Vasile Ganţu, a dat citire actului oficial de sfinţire, apoi PS Nicodim a acordat hrisoave de recunostinţă ctitorilor sfântului lăcaş de închinare şi celor care l-au pictat cu măiestrie.

În cuvântul de învăţătură, arhiereul mehedinţean a aşezat la inima creştinilor îndemn pentru urmarea lui Dumnezeu în duhul dragostei, frecventarea bisericii şi postirea, potrivit rânduielilor ecleziastice. Părintele Episcop a evidenţiat răsplata pe care o au ctitorii unei biserici, incurajându-i pe cei prezenţi să se implice activ în ajutorarea lăcaşurilor care sunt într-o stare precară. Cu această ocazie, ierarhul mehedinţean a prezentat condiţia şubredă a unui monument istoric din judeţ, Mănăstirea Baia de Aramă, ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, care are neapărată nevoie de restaurare.

Piatra de temelie a paraclisului inchinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost pusă în ziua de 27 iulie 2007, când au şi început lucrările ce au fost duse la bun sfârşit prin osteneala preoţilor Ion-Viorel Văcariu, Dan Cosmin Bobic şi Marius Ionuţ Pălărie. Lucrările de construcţie ale paraclisului şi clopotniţei au fost suportate în totalitate de familia Constantin şi Alexandrina Cerbulescu, împreună cu fiul lor, Barbu Ion. Pictura  a fost executată în mod gratuit de către pictorii Gheorghe şi Mihai Plăveţi şi familia Florin şi Ina Gheorghiu, între anii 2011-2013, în tehnica tempera. Catapeteasma a fost realizată la Sfânta Mănăstire Topolniţa, prin osteneala preacuviosului stareţ Pavel Nicolăescu. La intrarea în cimitir s-a zidit o clopotniţă, iar incinta cimitirului, în care se află aşezat paraclisul, a fost împrejmuită cu gard.

(Sursa: mitropoliaolteniei.ro)