Cod de etică în învăţământul preuniversitar

Educaţie

Cod de etică în învăţământul preuniversitar

    • Cod de etică în învăţământul preuniversitar
      Cod de etică în învăţământul preuniversitar

      Cod de etică în învăţământul preuniversitar

În următoarele luni va fi finalizat Codul de etică pentru sistemul de învăţământ preuniversitar, potrivit unui anunţ făcut de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.

La începutul acestei săptămâni s-a întrunit Consiliul naţional de etică pentru sistemul de învăţământ preuniversitar, un organism care va pune bazele unor principii ce vor alcătui un viitor cod de etică. „Existenţa acestui Consiliu naţional de etică este o premieră pentru sistemul de învăţământ preuniversitar, cum de altfel Codul de etică va fi o premieră pentru sistemul de învăţământ preuniversitar“, a subliniat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). „Ne întoarcem la valori autentice, la moralitate, prin acest Consiliu naţional de etică şi prin redactarea unui Cod de etică“, a adăugat aceasta.

Secretarul de stat a subliniat cât de util este un asemenea demers „într-o perioadă în care societatea românească îşi caută valorile şi într-un loc care poate produce schimbarea în societatea românească“.

Oficialul a vorbit şi despre sprijinul pe care un Consiliu de etică îl poate aduce unui dascăl, unui părinte sau chiar şi unui elev care este supus unui abuz în unitatea de învăţământ. „Discuţia nu este numai în zona în care definim profilul celui care lucrează în preuniversitar, şlefuind până la urmă caractere pentru viitorii cetăţeni, ci vorbim şi de faptul că ar putea exista tentaţia abuzului, în condiţiile în care noua Lege a Educaţiei Naţionale aduce descentralizarea mult, mult mai bine definită. Această Comisie judeţeană de etică este, până la urmă, locul în care oricine simte un abuz poate să vină cu încredere“, a mai spus secretarul de stat din MECTS. Invitat la prima întâlnire a Consiliului naţional de etică, directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu, a apreciat că acest Consiliu „era necesar în sistemul de învăţământ“.

Consiliul naţional de etică, instituit în toamna anului trecut printr-un Ordin de ministru, are structuri în fiecare judeţ şi veghează la aplicarea normelor de conduită morală şi profesională ce privesc actorii din sistemul de învăţământ preuniversitar. La întâlnirea de la Alba Iulia participă 37 de delegaţi din ţară, care în cursul zilei de marţi vor alege conducerea Consiliului naţional de etică.