Colaborare între Facultatea de Teologie din București și Academiile teologice din Moscova, Sankt-Petersburg și Kiev
În cursul zilei de joi, 2 decembrie 2010, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea facultății bucureștene și o delegație formată din cadre didactice de la Academiile teologice din Moscova, Sankt-Petersburg și Kiev.
În cursul zilei de joi, 2 decembrie 2010, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea facultății bucureștene și o delegație formată din cadre didactice de la Academiile teologice din Moscova, Sankt-Petersburg și Kiev, după cum ne informează părintele diac. Eugeniu Rogoti de la Sectorul Relații Bisericești și Interreligioase al Patriarhiei Române. Discuțiile au avut loc în un din sălile de lectură ale bibliotecii Facultății de Teologie din București, delegația din Rusia și Ucraina interesându-se de modul de statutul legal al învățământului teologic din România, cât și de modalitățile practice de implementare ale procesului de la Bologna și felul în care acestea au afectat studiul teologiei.
Delegația din Rusia și Ucraina a avut discuții similare cu conducerile facultăților de teologie din Varșovia, Preșov, Belgrad, Atena, Tesalonic și Sofia, urmând a face un raport și o comparație între sistemele de învățământ teologic din țările facultăților menționate, care le va folosi în îmbunătățirea planurilor de învățământ și a dezvoltării ulterioare a studiilor teologice din Patriarhia Moscovei.
Conducătorul delegației, părintele arhim. Kiril Hovorún, care este și președinte adjunct al Comitetului educațional al Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat că întâlnirile pe care le-au avut în ultimele zile vor fi de un real folos mai ales în vederea recunoașterii de către statul rus a învățământului teologic ortodox. La final, s-a reînnoit dorința de colaborare între facultățile de teologie din România, Rusia și Ucraina, manifestată de toate părțile implicate, în vederea schimbului de studenți, de materiale bibliografice și prezență reciprocă la conferințe și întruniri pe teme teologice.