Colesterolul „bun“ poate influenţa apariţia sindromului coronarian
Societatea Spaniolă de Cardiologie (SEC) avertizează că persoanele cu valori scăzute de HDL (colesterolul „bun“) prezintă o mare probabilitate de a fi afectate de sindromul coronarian acut (SCA).
Societatea Spaniolă de Cardiologie (SEC) avertizează că persoanele cu valori scăzute de HDL (colesterolul „bun“) prezintă o mare probabilitate de a fi afectate de sindromul coronarian acut (SCA). Studiul, realizat de Departamentul de Cardiologie al Spitalului Universitar San Juan din Alicante, a inclus 959 de pacienţi internaţi pentru durere toracică de origine coronariană. „Cel mai important rezultat al studiului nostru a fost demonstrarea modului în care nivelurile de colesterol HDL afectează organismul nostru în ipoteza sindromului coronarian acut“, a explicat medicul cardiolog Alberto Cordero. S-a demonstrat că pacienţii cu SCA prezintă concentraţii plasmatice de colesterol HDL mai scăzute şi că riscul este cu atât mai mare cu cât sunt mai mici valorile plasmatice de acest tip. Concret, 69,4% dintre pacienţii care prezentau SCA aveau concentraţii de colesterol „bun“ (HDL) sub nivelul de 40 mg/dl.