Colindă sfântă românească la Strasbourg
În perioada 11-17 decembrie 2011, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, maica stavroforă Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Varatec, împreună cu preoţii duhovnici ai aşezământului şi Grupul psaltic „Cuviosul Iosif“ al Mănăstirii Varatec au făcut să răsune colinda românească la Parlamentul European din Strasbourg, Franţa. Periplul duhovnicesc al grupului de la Mănăstirea Varatec a continuat cu împărtăşirea bucuriei Naşterii Domnului la Praga, capitala Cehiei, în faţa Preafericitului Patriarh Hristofor al Cehiei şi Slovaciei, dar şi a credincioşilor români prezenţi vineri, 16 decembrie, la biserica română din Grădina Kinsky.
Maicile de la Mănăstirea Varatec au vestit, în ziua de 13 decembrie, Naşterea Domnului Iisus Hristos la Strasbourg (Franţa), în faţa unei asistenţe formată din diferite personalităţi, din România şi din ţări ale Uniunii Europene, care îşi desfăşoară activitatea la Parlamentul European.
Concertul de colinde a fost precedat de o prezentare a Mănăstirii Varatec din punct de vedere istoric, cultural şi duhovnicesc, realizată de stavrofora Iosefina Giosanu. Maica stareţă a amintit de istoria îndelungată a aşezământului monahal, care începe la anul 1785, de locurile pitoreşti care au adus linişte şi pace sufletească numeroaselor personalităţi ale culturii române care i-au călcat de-a lungul timpului pragul, precum şi de preocupările cărturăreşti şi filocalice, „probate astăzi de numeroasele manuscrise din biblioteca mănăstirii, copiate şi împodobite de monahiile de la Varatec“. O veritabilă vatră a ortodoxiei româneşti, Mănăstirea Varatec s-a remarcat şi prin activitatea social-filantropică promovată de-a lungul vremii de monahiile care au dat dovadă mereu de devotament, activând ca infirmiere (surori de caritate), la diferite spitale de campanie din ţară, a mai spus în cuvântul său maica stareţă a Mănăstirii Varatec.
Maica stavroforă Iosefina Giosanu a prezentat, de asemenea, importanţa colindei la români. „Colindele, la noi, la români, sunt expresia Scripturii, a adevărurilor teologice, sunt teologhisirea (explicarea) patristică a îndumnezeirii omului purtată prin viu grai, din tată în fiu, drept şi adevărat, neştirbită cu nimic, purtată de vestitorii întrupării Fiului lui Dumnezeu. Deşi propun un cadru diferit de cel în care au fost create colindele, prelucrarea cultă şi interpretarea artistică într-un concert nu afectează puritatea lor şi nici nu anulează sensul obişnuit al colindatului, afirmându-l preponderent pe cel spiritual. Cei care colindă şi cei colindaţi, împreună, intră în aura tainică a sărbătoririi Naşterii lui Iisus Hristos ca o ceată care, în drumul spre Betleem, se va însoţi, cu smerenie, cu cetele îngerilor ce cântă «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!»“, a subliniat în cuvântul adresat celor prezenţi maica stavroforă Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Varatec.
Repertoriul Corului „Cuv. Iosif“, dirijat de monahia Elefteria Balcoşi, a cuprins cântările „Condacul Naşterii Domnului“, „Colindăm, colindători“, „În lăcaşul lui Crăciun“, „Veniţi cu toţii dimpreună“, „Sfânta Maica lui Iisus“, „Colind ceresc“, „Maica Sfântă a pornit“, „Leru-i Ler“, „Haida-ţi cu toţii să suim“, „Colo sus în vremea aceea“, „Pe cerul cu flori frumoase“, „Asta-i casa cea frumoasă“, „Fraţi români din lumea-ntreagă“, „Larg deschideţi poarta“, „Toată obştea creştinească“.
Participanţii la concertul de colinde au gustat şi felurite produse de post, pregătite în Brutăria „Sf. Nicolae“, aduse de măicuţele de la Mănăstirea Varatec.
În aceeaşi zi de marţi, 13 decembrie, grupul de maici a vizitat Biserica română „Sf. Ioan Botezătorul“ din Strasbourg, unde împreună cu pr. Vasile Iorguleascu au oficiat slujba Vecerniei, urmată de un concert de colinde, la care au asistat credincioşi români. Emoţia a fost cu atât mai mare cu cât, în final, enoriaşii au cântat împreună cu maicile colindul tradiţional „O, ce veste minunată!“. Maicile au făcut un popas la primăria oraşului Strasbourg, la Catedrala „Notre Dame“ din Strasbourg şi la alte obiective culturale din oraş. La invitaţia pr. Bogdan Stavarache, maicile de la Mănăstirea Varatec s-au oprit şi la biserica română din oraşul Baden-Baden, biserică ctitorită de Prinţul Mihail Sturdza şi care aparţine de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Colinde româneşti pentru Patriarhul Cehiei şi Slovaciei
Drumul grupului de la Varatec a continuat joi, 15 decembrie, către Praga, capitala Cehiei, unde a fost întâmpinat de Preafericitul Patriarh Hristofor al Cehiei şi Slovaciei, împreună cu maica stareţă Alexia Grămadă şi cele patru călugăriţe românce de la Mănăstirea Varatec, care alcătuiesc obştea monahală de la Mănăstirea Vilemov din Cehia. După tradiţionala agapă frăţească, maicile au susţinut un concert de colinde în prezenţa Preafericitului Hristofor şi a celor prezenţi în sală. Ziua de vineri, 16 decembrie 2011, a fost binecuvântată de dimineaţă, prin participarea la Sfânta Liturghie la biserica română din Praga, oficiată de Preafericitul Hristofor, împreună cu un sobor de preoţi, aici având bucuria de a sluji şi preoţii duhovnici de la Mănăstirea Varatec. Slujba, la care au fost prezenţi funcţionari ai Ambasadei Române la Praga, precum şi alţi cetăţeni români, ruşi şi ucraineni, a fost oficiată în trei limbi - slavonă, cehă şi română, răspunsurile la strană fiind date de Corul „Cuv. Iosif“, care a primit în final şi binecuvântarea Preafericirii Sale Hristofor al Cehiei şi Slovaciei.
Biserica română din Grădina Kinsky, Praga, îngrijită de pr. Andrei Danciu, este construită în stil maramureşan şi are o vechime de peste 300 de ani, slujba de resfinţire fiind săvârşită la 18 octombrie 2008.