Comisia Europeana pentru Democratie recomandă Turciei sa recunoasca statutul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol
Comisia Europeană pentru Democrație a emis o hotărâre prin care îndeamnă Turcia să recunoască, așa după cum întreaga comunitate internațională o face, statutul Patriarhiei Ecumenice și rolul său istoric, după cum a fost deja definit in secolul al șaselea. În aceeași hotărâre se recunoaște statutul juridic al tuturor minorităților religioase din Turcia.
Comisia - așa-numita Comisie (comitet) a Veneției - numită după orașul - lagună, s-a reunit în 15 martie 2010, ca parte a Consiliului Europei, cuprinzând 47 de state, printre care și Turcia.
Autoritățile turcești, începând cu momentul înființării Republicii Turcia, în 1923, au refuzat să recunoască statutul religios al Constantinopolului, considerându-l doar ca simplă eparhie a comunității ortodoxe, iar Patriarhul Constantinopolului fiind recunoscut doar ca păstor al comunității sale.
Decizia, observă jurnalistul Nikos Papachristou, colaborator al agenției grecești Amen, restabiliește în plus dreptul istoric al Constantinopolului, punând nu doar bazele redeschiderii Școlii Teologice din Halki, dar și pe cele ale schimbării situației actuale, în care mitropoliții trebuie să fie creștini ortodocși obligatoriu de naționalitate turcă
Comisia mai precizează că titlul de „ecumenic” al Patriarhiei de Constantinopol este universal recunoscut și că nu înțelege insistența autorităților turce de a nu recunoaște un fapt definit istoric, care este acceptat de întreaga lume.
Acest comitet s-a mai referit și la rolul școlii teologice în Patriarhia Ecumenică, și a solicitat redeschiderea sa imediată. La această discuție, arată agenția Asia News, au participat doi reprezentanți ai guvernului de la Ankara, ale căror argumente au fost însă respinse.
De asemenea, Comitetul a reamintit Turciei conformitatea cu articolul 9 din Tratatul privind drepturile omului, care stabilește dreptul la libertatea religioasă, și care interzice împiedicarea exercitării funcțiilor religioase, Eparhia de Constantinopol (Scaunul) urmând să fie intitulată “Patriarhia Ecumenică”.
Desigur, se spune în hotărârea citată de Directions to Orthodoxy, Turcia nu este obligată să recunoască și titlul ecumenic, dar nu poate în niciun caz forța pe cineva să nege acest titlu istoric, care este definit și universal acceptat. Cu privire la acest punct, marele juriu a declarat că nu înțelege ce motive legale pot determina Turcia să refuze recunoașterea rolului istoric al Patriarhiei Ecumenice.
Hotărârea a respins recursul Ankarei prin care se invoca Tratatul de la Lausanne, întrucât acesta nu făcea nicio mențiune privind Patriarhia Ecumenică și, prin urmare, nu există nicio restricție cu privire la exercitarea rolului său. În acest sens, membrii comisiei au comentat că Tratatul de la Lusanne (1923) este acum înlocuit și depășit de tratatele recente cu privire la drepturile omului. A invoca în continuare acest tratat este semn al unei poziții defensive demult depășite.
Lumea speră deci, de acum, într-o adevărată primăvară pentru minoritățile religioase din Turcia.