Comunicare şi drept, specializările cu cei mai mulţi candidaţi pe loc

Educaţie

Comunicare şi drept, specializările cu cei mai mulţi candidaţi pe loc

    • Comunicare şi drept, specializările cu cei mai mulţi candidaţi pe loc
      Comunicare şi drept, specializările cu cei mai mulţi candidaţi pe loc

      Comunicare şi drept, specializările cu cei mai mulţi candidaţi pe loc

Prima sesiune de admitere s-a încheiat ieri la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, printre specializările căutate de absolvenţii de liceu numărându-se comunicarea şi relaţiile internaţionale, drept şi informatică. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ se mai primesc dosare până în data de 22 iulie, la Politehnică înscrierile se finalizează la sfârşitul lunii, iar la USAMV ultima zi de admitere este 25 iulie.

Admiterea la facultăţile din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi s-a încheiat ieri. Potrivit situaţiei centralizate la sfârşitul penultimei zile de înscrieri, pentru cele 6.929 de locuri pentru studii de licenţă (3.654 fără taxă şi 3.275 cu taxă) au optat 7.066 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu au preferat şi în acest an comunicarea şi relaţiile internaţionale, drept şi informatică, viitorii studenţi ocolind facultăţile de fizică, chimie ori matematică, aici concurenţa fiind foarte mică ori chiar deloc. La Facultatea de Teologie Ortodoxă, pe cele 130 de locuri repartizate la buget şi 110 locuri cu taxă, erau înscrişi joi, 19 iulie, 229 de candidaţi.

Universitatea „Gr. T. Popa“ continuă înscrierea până în data de 22 iulie, urmând ca în ziua de 25 iulie candidaţii să susţină testul grilă. Aici concurenţa era ieri de aproximativ 3 pe un loc, cele mai multe dosare fiind depuse la Medicină generală şi Medicină dentară:  947 de candidaţi au optat pentru Medicină generală, 312 pentru Medicină dentară, 261 pentru Farmacie, 29 de dosare au fost depuse la Nutriţie şi dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare - 162,  Tehnică dentară - 126, Bioinginerie - 116.

Aproape 3 candidaţi pe un loc este concurenţa şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, care însă finalizează procesul de înscriere în data de 25 iulie. Aici, oferta educaţională presupune 850 de locuri, finanţate de la bugetul de stat sau cu taxă, în cadrul a treisprezece specializări la facultăţile de Agricultură, Horticultură, Zootehnie şi Medicină Veterinară.

La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ înscrierile se vor finaliza în data de 31 iulie, în mare parte admiterea desfăşurându-se în baza concursului de dosare, însă există specializări, cum sunt cele de la Facultatea de Arhitectură, pentru care admiterea s-a încheiat. La Politehnica ieşeană cei mai mulţi absolvenţi de liceu au preferat facultăţile de Automatică şi calculatoare, Electronică şi telecomunicaţii.

La facultăţile la care vor rămâne locuri neocupate se va organiza o nouă sesiune de admitere în toamnă, la începutul lunii septembrie.

Cinci mii de basarabeni vor studia gratis în România

În anul şcolar 2012-2013, statul român subvenţionează 5.000 de locuri în învăţământul preuniversitar şi universitar destinate tinerilor din Republica Moldova, ca urmare a unui protocol încheiat între ministerele de resort ale celor două ţări. Protocolul semnat între ministerul Educaţiei din România şi cel din Rep. Moldova prevede 1.500 de locuri, dintre care 800 cu bursă, pentru învăţământul preuniversitar, şi 2.800, dintre care 1.000 cu bursă, pentru studii de licenţă (ciclul I). Pentru cei care doresc să urmezele cursurile de masterat în ţara noastră au la dispoziţie 550 de locuri, dintre care 250 cu bursă, 25 de locuri cu bursă sunt rezervate pentru studii de rezidenţiat şi 125 de locuri, dintre care 25 cu bursă, pentru studii de doctorat.

Protocolul semnat în această săptămână la Chişinău este valabil şi pentru anii şcolari 2013-2014 şi 2014-2015.