Comunicat: MULTĂ INVIDIE, PUŢINĂ OBIECTIVITATE!
În legătură cu articolul cu titlul „Criza a adus bugetului Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor un plus de "15 - 20%", publicat de doamna Dora Cişmaşu în săptămânalul Mesagerul de Urziceni, nr. 322, din 20 mai 2011, facem următoarele precizări:
Este surprinzător să constaţi că în anul 2011, după 20 de ani de libertate de expresie şi democraţie în România, mai sunt jurnalişti care dovedesc că nu au niciun respect pentru adevăr şi deontologia profesională. Maniera tendenţioasă în care sunt interpretate date financiare din Raportul Sectorului economic şi de patrimoniu al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor pe anul 2010 dovedeşte faptul că doamna Dora Cişmaşu este tributară unei mentalităţi retrograde, foarte apropiată stilului jurnalistic comunist al anilor `50, atunci când regimul de tristă amintire dorea să controleze activitatea Bisericii şi să reducă rolul acesteia în societate.
Ilogică în argumentare, jurnalista săptămânalului Mesagerul de Urziceni denotă multă invidie pentru faptul că Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, mai ales în vremuri de criză, dovedeşte dinamism şi reuşeşte să identifice surse de finanţare inclusiv pentru programele ei social-filantropice.
Mai grav, în articolul menţionat, doamna Dora Cişmaşu atacă în mod meschin şi dezonorant tocmai valorile care sunt necesare mai ales în vremunri de criză: munca onestă şi hărnicia. Faptul că Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor reuşeşte, în pofida vremurilor de criză economică şi financiară să continue lucrările la catedrala episcopală din Slobozia, precum şi la alte 185 de lăcaşuri de cult cu fonduri din donaţiile credincioşilor, de la bugetul central şi local şi cu sprijinul unor sponsori generoşi, este de apreciat, iar nu de criticat. În acest sens, o îndemnăm pe autoarea articolului să mediteze din perspectivă socială doar la câte locuri de muncă oferă Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor românilor în vremuri de criză pe şantierul catedralei episcopale şi pe celelalte 185 de şantiere, precum şi la banii care ajung în bugetele publice centrale şi locale din partea acesteia în urma plăţii impozitelor şi contribuţiilor sociale!
În plus, o îndemnăm pe autoarea articolului (absolventă a unei Facultăţi de Teologie Ortodoxă!) să mediteze mai mult la responsabilitatea continuării lucrărilor de construcţie de noi biserici în vremuri de criză întrucât edificarea de noi lăcaşuri de cult sporeşte coeziunea şi cooperarea dintre credincioşi şi consolidează viaţa spirituală, ajutându-i astfel pe oameni să depăşească orice fel de criză. În acelaşi timp, se combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate socială.
Pentru informarea corectă a opiniei publice, menţionăm faptul că, potrivit articolului 29, aliniatul 5 din Constituţia României, Cultele religioase sunt autonome faţă de Stat şi se bucură de sprijinul acestuia, iar Legea Cultelor nr. 489/2006 precizează că Statul român recunoaşte Cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale (art. 7, alin. 1); autorităţile publice cooperează cu Cultele în domeniile de interes comun şi sprijină activitatea acestora (art. 9, alin. 3), inclusiv prin sprijinul financiar la construirea de noi lăcaşuri de cult.
Ca atare, considerăm că prin opiniile exprimate, doamna Dora Cişmaşu dovedeşe ignoranţă şi maliţiozitate, încercând din răsputeri să creeze falsa impresie că Biserica nu este afectată de criza economică actuală. În realitate, Biserica nu acumulează bani sau bunuri materiale cu scopul îmbogăţirii, ci le transformă în mijloace de susţinere a lucrării ei spirituale spre binele societăţii şi mântuirea credincioşilor.
În concluzie, domna Dora Cişmaşu nu reuşeşte să aprecieze obiectiv şi integral activitatea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, probabil deranjată de ataşamentul credincioşilor faţă de Biserică şi de unele frustrări personale.
Biroul de Presă al Protopopiatului Urziceni