Concurs naţional pentru elevii de gimnaziu din mediul rural

Educaţie

Concurs naţional pentru elevii de gimnaziu din mediul rural

    • Concurs naţional pentru elevii de gimnaziu din mediul rural
      Concurs naţional pentru elevii de gimnaziu din mediul rural

      Concurs naţional pentru elevii de gimnaziu din mediul rural

Elevii claselor gimnaziale din mediul rural pot participa în acest an la un concurs organizat de Ministerul Educaţiei, denumit „Universul cunoaşterii prin lectură“. Şcolarii se vor întrece în trei etape, prima dintre ele fiind organizată la nivel de comună, în luna martie, când vor susţine o probă scrisă de două ore.

Ministerul Educaţiei organizează în semestrul al II-lea un concurs dedicat elevilor din ciclul gimnazial din mediul rural, „Universul cunoaşterii prin lectură“, care are ca obiectiv asigurarea egalităţii de şanse la nivelul activităţii de excelenţă, prin valorificarea competenţei de lectură.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), competiţia îşi propune să valorifice şi competenţa pedagogică şi ştiinţifică a profesorilor din mediul rural, oferindu-le cadrelor didacte „şansa de afirmare profesională, prin valorificarea componenţei de excelenţă în predare-învăţare-evaluare“.

„Concursul stimulează elevii capabili de performanţe înalte din clasele gimnaziale din mediul rural, prin dezvoltarea pasiunii pentru cunoaştere şi valorificarea creativităţii. Rolul concursului este de a contribui la dezvoltarea competenţelor dobândite de elevii de gimnaziu capabili de performanţe înalte, centrate pe următoarele acţiuni specifice învăţării eficiente: identificarea, prelucrarea, utilizarea, exprimarea (ilustrarea, exemplificarea, transpunerea), analizarea/ sintetizarea, evaluarea/ aprecierea/ interpretarea/ modelarea. Competiţia îşi propune să integreze cunoştinţele din diferite domenii, dobândite de către elevi prin lectură conştientă şi dirijată, şi să evalueze nivelul de înţelegere a mesajului din textele ficţionale şi nonficţionale, din diferite stiluri funcţionale (componenta literar-nonliterar din programa şcolară)“, prevede regulamentul concursului, publicat pe site-ul ministerului.

Concursul va cuprinde etapa pe comună (organizată în luna martie), etapa judeţeană (luna aprilie) şi cea naţională, iar la primele două etape elevii vor susţine o probă scrisă de două ore.

La etapa naţională, ce se va desfăşura în intervalul 1-3 iunie la Suceveni, judeţul Galaţi, echipajele vor susţine două probe: de prezentare a unui portofoliu, o probă scrisă, cu durata de două ore.

MEN precizează că programa concursului va respecta curriculumul extins pentru clasele gimnaziale, iar concursul va cuprinde exerciţii de logică a comunicării, perspicacitate, rezolvarea de probleme cotidiene, studii de caz, care să implice valorificarea elementelor de cultură generală, prin coroborarea informaţiilor pe care elevii le deţin prin parcurgerea programelor şcolare. Subiectele pentru etapa naţională vor evalua deopotrivă competenţele de comunicare orală şi scrisă la Limba şi literatura română ale elevilor şi elementele de cultură generală specifice gimnaziului, cu respectarea programei şi a particularităţilor de vârstă ale concurenţilor şi de mediu geografic de provenienţă. La etapa naţională, din fiecare judeţ va participa câte un echipaj alcătuit din patru elevi (câte unul pentru fiecare clasă gimnazială), atât de la şcoli cu predare în limba română, cât şi de la şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Etapa naţională din 2013 are ca temă a portofoliului „Incursiune în universul cunoaşterii“.