Conducătorii religioși din Nigeria caută o încheiere a violențelor
După ce fumul s-a risipit de la clădirea Națiunilor Unite din Abuja, Nigeria, conducătorii religioși au chemat guvernul la o implicare activă pentru a pune capăt ciclului recurent și sângeros al violențelor religioase în această țară cu cea mai mare populație din Africa.
În ultimul incident, tinerii creștini au atacat o adunare musulmană în Jos, în 29 august. În încăierarea care a urmat, 13 oameni au fost uciși și alții răniți. Acest incident a urmat după ce o mașină capcană a fundamentaliștilor islamiști a lovit complexul ONU din Abuja, în 26 august, omorând 23 oameni.
„Chemăm autoritățile să acționeze decisiv pentru a pune punct acestor orori și să salveze vieți prețioase” a spus Arhiepiscopul Romano-Catolic Ignatius Ayau Kaigama al Diocezei de Jos, în 30 august. Kaigama este episcop într-o regiune între nordul majoritar musulman și sudul predominant creștin.
Regiunea Jos a fost un focar al tensiunilor etnice și sectare între cele două credințe în țara în care 50,4% sunt musulmani și 48,2% sunt creștini. Națiunile Unite estimează că în 2009 populația Nigeriei era de 155 de milioane de oameni.
Muhammed Sa'ad Abubakar, Sultanul de Sokoto, liderul musulmanilor nigerieni a descris atacurile ca fiind abominabile și a chemat guvernul să ia toate măsurile pentru a stopa violențele.
Secta islamistă Boko Haram, despre care am mai vorbit, un grup radical musulman, și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile de la complexul ONU. Numele sectei se traduce „educația occidentală este un păcat”. Grupul se opune prin crimă și violență occidentalizării Nigeriei și cere implementarea legii islamice Sharia în țară. Președintele nigerian Goodluck Jonathan, un creștin, a promis un mai bun control asupra violențelor.
Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.ekklesia.co.uk