Conferinţa „Contribuţia Muntelui Athos la tradiţia spirituală şi intelectuală a Europei” – Salzbourg, Austria
În zilele 8 şi 9 iulie, la Salzbourg (Austria) a avut loc conferinţa „Contribuţia Muntelui Athos la tradiţia spirituală şi intelectuală a Europei”, organizată de Forumul Public Mondial "Dialogul Civilizaţiilor".
Printre reprezentanţii prezenţi la această întâlnire au fost şi fostul secretar general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, Prinţesa Katharina de Serbia, Prinţul Georges Yourevsky (descendent al familiei imperiale de Romanov), reprezentanţii Societăţii “Prietenii Athosului” (Oxford), ai Institutului de studii asupra creştinismului orthodox (Cambridge), ai Centrului de Teologie Orientală-Ortodoxă (Amsterdam), reprezentanţi ai organizaţiilor publice şi guvernamentale, ai Bisericii Romano-Catolice şi ai Bisericii Anglicane, ai cercurilor de afaceri şi ai lumii ştiinţifice, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe, precum şi călugări din Sfântul Munte.
Părintele Andrei Eliseev, secretar al Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă organizaţiile europene la Bruxelles a citit mesajul Mitropolitului Ilarion, Preşedintele Departamentului de Relaţii Externe a Patriarhiei Moscovei. Acesta a spus: “Civilizaţia europeană îşi datorează existenţa creştinismului. Valorile sale fundamentale, felul de a gândi, legea morală care a dominat de-a lungul secolelor urcă la misiunea evanghelică a discipolilor lui Iisus Hristos care a înglobat întreaga lume în oikoumene. A păstra conştiinţa contribuţiei Athosului la tradiţia spiritual şi intelectuală a Europei, este a avea conştiinţa sarcinii pe care o avem de a conserva lumea unică a Sfântului Munte pentru generaţiile care vin, cu diversitatea diferitelor aspecte ale vieţii monastice, de la primirea călduroasă a pelerinilor până la sticta isihie interioară”.
Arhimandritul Efrem, stareţul Mănăstirii Vatopedi, una dintre cele mai mari mănăstiri din Muntele Athos, a prezentat o expunere. Spicuim din cuvintele sale: “Omul modern, care a făcut mari progrese în dezvoltarea tehnologiilor şi a economiei, nu a atins pacea interioară. Este vorba de prezenţa lui Hristos în inima noastră. Sfântul Munte este un loc de pace, de pocăinţă, de smerenie, de bucurie ca stare particular a sfinţeniei, rod al prezenţei Sfântului Duh. Occidentalii percep deseori smerenia ca un complex de inferioritate, dar în experienţa spirituală, aceasta este alfa şi omega. În Muntele Athos, putem întâlni călugări cu adevărat smeriţi şi să asculţi Cuvântul dat din experienţă”.
Corul atenian “Tropos” şi ansamblul de muzică religioasă rusă “Svetilen” au cântat în faţa participanţilor. Sâmbătă, 9 iunie, la Parohia Ortodoxă Română din Salzbourg a fost celebrată o Dumnezeiască Liturghie după ritul Sfântului Munte Athos, prezidată de Arhimandritul Efrem de la Vatopedi.
“Avem în sânul Uniunea Europeană o piaţă comună şi o monedă comună, dar nu am putut să evităm criza – a spus Jan Figel, preşedintele “Mişcării Democrate Creştine” din Slovacia, fost comisar european pentru ştiinţă, învăţământ şi cultură. Importanţa creştinismului în Europa este imensă şi creştinii au un sistem de valori bine definit. Europa ar fi magnifică dacă mozaicul ar fi fost unit, şi nu divizat între Orient şi Occident”.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.mospat.ru