Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Pașcani - Lucrare pastorală rodnică în parohia Soci

Arhiepiscopia Iaşilor

Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Pașcani - Lucrare pastorală rodnică în parohia Soci

    • Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Pașcani  - Lucrare pastorală rodnică în parohia Soci
      Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Pașcani - Lucrare pastorală rodnică în parohia Soci

      Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Pașcani - Lucrare pastorală rodnică în parohia Soci

Parohia Soci din Protopopiatul Pașcani a găzduit ieri, 23 septembrie, conferința semestrială de toamnă. De aproape 20 de ani comunitatea de aici sprijină activitatea pastoral-misionară și filantropică derulată sub îndrumarea părintelui paroh Romică Siminciuc.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în parohia Soci, Protopopiatul Pașcani. După slujbă, Părintele Mitropolit Teofan a prezidat conferința semestrială de toamnă, care s-a desfășurat în casa socială a parohiei Soci. Referatul cu tema "Biserica, spațiul bucuriei și al libertății tinerilor" a fost prezentat de pr. Marius Tabarcea de la parohia Poienița.

Parohia Soci se află la granița județelor Iași și Neamț, pe valea Moldovei. În anul 1938, parohia Soci a devenit de sine stătătoare. Părintele Gheorghe Grigoriu, care a ocupat funcția de preot paroh până în 1992, a fost cel care, în ciuda vremurilor dificile, a făcut demersurile și a condus lucrările pentru construirea noii biserici cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil". Lucrările la sfântul lăcaș au început în 1950 și au continuat până în 1956 și au reînceput în anul 1965, urmând ca după șapte ani, în 1972, mitropolitul Iustin Moisescu să sfințească lăcașul de închinăciune, binecuvântând în acest mod truda enoriașilor acestei parohii. Din anul 1992 a fost numit paroh pr. Romică Siminciuc. "Când am sosit în parohie credincioșii așteptau un suflu nou, ajutându-mă în același an, 1992, să construiesc casa parohială. Începând cu anul 1994, biserica și casa socială au intrat într-o lucrare continuă de reamenajare și înzestrare, reușind achiziționarea de mobilier nou, policandre, centrală termică, clopote, lumânărar, veselă și mobilier pentru casa socială, garduri împrejmuitoare și alei pietruite", a spus pr. Romică Siminciuc.

Troițe pentru mărturisirea credinței

În fiecare an în parohia Soci se organizează întâlniri cu tinerii în biserică, excursii la mănăstiri, concursuri cu premii ("Icoana din sufletul copilului", "Hristos împărtășit copiilor"). "Parohia a fost împărțită în cinci sectoare pentru a-mi ușura lucrul, reușind astfel să monitorizez toate cazurile deosebite de bătrâni neajutorați și singuri, familii cu mulți copii, cazuri deosebite de boli care necesitau operații. Am încercat să găsim resurse de a-i ajuta cu bani proveniți din donațiile credincioșilor binevoitori din parohia noastră. Fiind o comunitate creștină, am marcat prezența lui Hristos la fiecare intersecție de drumuri prin ridicarea de troițe, iar la intrarea în sat a fost înălțat un monument înzestrat cu două tunuri în cinstea și aducerea aminte a celor peste 500 de ostași înmormântați în cimitirul bisericii vechi, căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial pe linia de front Boureni-Soci-Brătești. În ziua hramului bisericii, de ziua fiilor satului, prima duminică după postul Adormirii Maicii Domnului, de ziua școlii, ne adunăm în sobor de preoți pentru a săvârși Sfânta Liturghie, rugând pe Dumnezeu să reverse peste satul nostru din darurile Sale bogate", a mai adăugat pr. paroh Romică Siminciuc. (Constantin Ciofu)