Conferinţa duhovnicească la Piatra-Neamţ
La Casa de Cultură din Piatra Neamţ a avut loc joi, 18 aprilie 2013, conferinţa duhovnicească "Viaţa creştină şi provocările lumii recente. Despre credinţă şi cultivarea virtuţilor în lumea spectacolului".
Întâlnirea a fost organizată de Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Piatra Neamţ, cu sprijinul Protopopiatului Piatra Neamţ. Invitatul conferinţei a fost diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi secretar general al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. La eveniment au participat tinerii din cadrul ATOR Piatra Neamţ şi numeroşi pietreni interesaţi de modul în care omul contemporan poate atinge desăvărşirea spirituală, într-o lume a spectacolului ce promovează o cultură a exteriorităţii. Subiectul propriu-zis al întâlnirii a vizat două dimensiuni ale vieţii unui creştin: provocările lumii recente şi cultivarea virtuţilor într-o societate a spectacolului. În prima parte a discursului, invitatul atorenilor s-a oprit la trei dintre numeroasele provocări ale acestei lumi: divertismentul, cunoaşterea şi libertatea excesiv exprimată în spaţiul religios. Diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache a subliniat deosebirea care se impune între distracţie şi bucurie, cea din urmă fiind trăirea profundă, lăuntrică, ziditoare de frumos. "Mişcându-ne într-o lume „stridentă şi stringentă”, plină de nelinişti, cresc şi preocupările de a ne relaxa cât mai plăcut. Aici intervine rolul divertismentului, o industrie care şi-a propus cucerirea publicului prin stimuli exteriori, adresându-se senzaţiilor şi îndepărtând omul de la analiza sinelui, de la viaţa interioară. Distracţia cultivă superficialitatea, diminuează introspecţia şi predispoziţia la efort. Ea nu este generatoare de bucurie lăuntrică, ci creează dependenţă de spaţiul în care se manifestă. Fiinţa umană pierde disponibilitatea reflecţiei interioare prin cheltuirea energiei în distracţie, căci orice experienţă îşi lasă amprenta în gândire şi în suflet", a spus diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache.
Postul şi rugăciunea, o modalitate de a ieşi din "lumea zgomotoasă"
În continuare, invitatul a reliefat rolul important al postului, prin înfrânarea simţurilor şi tăcere, în ieşirea din această formă a culturii exterioare care vulnerabilizează: "Prin post şi rugăciune susţinută ne putem retrage din lumea excesiv de zgomotoasă, ne putem educa simţurile pentru a fi vrednice de a primi şi exprima frumuseţea şi profunzimea adevărului divin. Formele cunoaşterii care nu se leagă de viaţă sunt dăunătoare, ele ratând misterul sensului existenţei umane. Atât timp cât cunoaşterea rămâne exterioară vieţii, nu permite dezvoltarea spirituală. Şcoala, instituţia chemată la promovarea idealului paideic, se pliază mai mult pe formarea competenţelor profesionale, pierzând din vedere formarea caracterului uman. Prin cercetarea de tip cognitiv putem cunoaşte doar o parte a realităţii; cunoaşterea plenară a acesteia se realizează doar cu participarea eului nostru lăuntric, religia creştin-ortodoxă fiind un exerciţiu de participare cu toată fiinţa la adevărul de credinţă. Cea de-a treia provocare a lumii recente o reprezintă libertatea excesiv exprimată în spaţiul religios. O societate în care tehnica şi tehnologia se extind cu repeziciune, cultura autentică este izolată. Astfel, cultura nu mai are accepţiunea clasică de corpus de valori şi norme, de activităţi care rafinează spiritul, ci reprezintă o serie de elemente care împovărează gândirea prin informaţii nefolositoare. Omul trăieşte, aşadar, într-o civilizaţie scufundată în pseudocultură, iar unde nu există cultură, nu există spiritualitate", a spus diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache.
"Distracţia ne plasează într-o lume a senzaţiilor"
În cea de-a doua parte a discursului, părintele Sorin Mihalache a adus în discuţie cultivarea virtuţilor în acest labirint pestriţ al societăţii contemporane. "În această eră a divertismentului, care diminuează predispoziţia la efort, care este îndreptată către cunoaşterea cognitivă, tainele credinţei devin greu de interiorizat. Din moment ce distracţia ne plasează într-o lume a senzaţiilor, într-o cultură exterioară, ea ne amputează spiritul, îndepărtându-ne de reflecţia interioară. Or, virtuţile nu pot fi cultivate pe un pământ arid, pe un fond lipsit de viaţă interioară, de spiritualitate. În acest context, Biserica este cea care vine să realizeze conectare deplină la spiritualitate, prin intermediului slujitorilor săi şi al Sfintelor Taine", a adăugat diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache. Ultima parte a conferinţei a fost dedicată răspunsurilor la întrebările adresate de cei prezenţi. Răspunsurile au relevat interesul de a determina tinerii să citească şi să cerceteze operele Sfinţilor Părinţi spre a-şi lărgi orizontul cultural şi a se desavârşi spiritual, dar şi îndemnul la înnoirea vieţii duhovniceşti. (Pr. Nicolae Nicău, coordonatorul ATOR - filiala Piatra Neamţ)