Conferința "La Antipa, în spatele ușilor închise", sâmbătă la Muzeul Național de Istorie Naturală

Social

Conferința "La Antipa, în spatele ușilor închise", sâmbătă la Muzeul Național de Istorie Naturală

Sâmbătă, 12 octombrie, Muzeul Național de Istorie Naturală continuă seria întâlnirilor cu specialiștii, grupate în ciclu de conferințe "La Antipa, în spatele ușilor închise".

Sâmbătă, în sala Multimedia a Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" va avea loc conferința "Colecțiile zoologice și importanta lor", susținută de dr. Oana Popa, specialist în studiul moluștelor conform unui comunicat de presă al instituției de cultură.

Pe parcursul conferinței, oaspeții Muzeului vor afla care sunt denumirile specifice pe care le primesc exemplarele adăpostite în colecțiile zoologice și de câte feluri pot fi aceste colecții, care sunt noile metode de cercetare în biologia moleculară. Nu în ultimul rând, participanții la manifestare vor învăța să deosebească o colecție științifică de o colecție ce urmează a fi expusă publicului, dar și cum pot deveni "neprețuite" exemplarele ce alcătuiesc o colecție zoologică.

Programul "La Antipa, în spatele ușilor închise" se desfășoară săptămânal, în fiecare sâmbătă, specialiștii instituției destăinuind publicului câteva dintre secretele activității lor de cercetare științifică: descrierea grupului studiat (caracteristici morfologice, fiziologice, etologia speciei), dar și metode de colectare sau observare a materialului biologic, tehnici de preparare după standarde muzeale și practici de conservare a pieselor din colecțiile științifice muzeale și expoziția permanentă precum și activitatea lor publicistică.

Potrivit site-ului Muzeului Antipa, printre obiectivele proiectului se numără: promovarea importanței colecțiilor Muzeului de Istorie Naturală "Grigore Antipa" în cadrul patrimoniului științific și cultural național și mondial; dezvoltarea "spiritului ecologic" al publicului — informarea lui corectă și trezirea interesului pentru problemele protecției mediului. De asemenea, se are în vedere promovarea cercetătorilor științifici din Muzeu prin prisma importanței activității lor de cercetare și familiarizarea publicului cu necesitatea cunoașterii și protejării biodiversității și accesibilizarea patrimoniului științific deținut de către instituție prin "deschiderea porților laboratoarelor și a depozitelor științifice", prin "adoptarea" publicului participant la program în echipa cercetătorilor "de la Antipa".