Conferinţa rectorilor universităţilor danubiene, la USAMV Cluj

Social

Conferinţa rectorilor universităţilor danubiene, la USAMV Cluj

    • Conferinţa rectorilor universităţilor danubiene, la USAMV Cluj
      Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică

      Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică

În perioada 7-8 noiembrie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a găzduit cea de-a 30-a reuniune a conferinţei rectorilor universităţilor danubiene (DRC). Peste 50 de rectori ai universităţilor din spaţiul danuabian și-au anunțat participarea la reuniune, în acest an şapte universităţi vor deveni membri, dintre care cinci din România.

Conferinţa DRC este o asociație europeană a universităţilor din spaţiul danubian, fondată în anul 1983 la inițiativa rectorilor universităţilor din Ulm, Linz, Viena şi Budapesta. Scopul acestei asociații este perfecţionarea învăţământului superior din țările riverane Dunării, atât prin dezvoltarea universităţilor membre, cât și prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilaterale şi multilaterale între universitățile membre. În timp, universităților fondatoare li s-au alăturat și alte universități, din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Polonia, România, Serbia și Muntenegru, Slovacia, Slovenia și Ucraina, astfel că în prezent în această rețea inter-universitară activează 56 de instituții de învățământ superior din 13 țări.

Conferința din acest an a avut ca temă "Parteneriatul pentru Cercetare şi Inovare în regiunea Dunării, element esențial în construcția solidă și durabilă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării", în contextul recentei lansări a Programului Uniunii Europene pentru Cercterare-Inovare "Orizont 2020" şi a "Parteneriatului European pentru Inovare", precum şi a altor programe europene pentru finanţarea cercetării în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020 al Uniunii Europene.

Organizată cu aportul Ministrului Educaţiei Naţionale a României, la conferința de la Cluj au fost prezenţi Johannes Hahn - Comisarul UE pentru Politici regionale, Dacian Cioloș - Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, directorul general adjunct DG RTD, Rudolf Strohmeier, precum și directorul general adjunct al JRC (EU Joint Research Centre), Vladimir Sucha. Un mesaj video a fost adresat asemenea adresat participanților de către Máire Geoghegan - Quinn - Comisarul UE pentru Cercetare, Inovare și Știință.

La ceremonia de deschidere a conferinței au luat parte prefectul Gheorghe Vușcan, președintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Prezent joi la conferință, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu a declarat că "Centrul de Cercetare pentru calitatea vieții Delta Dunării-Marea Neagră este al doilea mare proiect pe care România îl promovează după proiectul european al laserului de la Turnu-Măgurele - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics".

"Proiectul are în acest moment o susținere printr-un program paralel, coordonat de Universitatea Boku de Științele Vieții din Viena (Austria). Centrul va reuni activități de cercetare din diferite sectoare, precum navigație, științele vieții și energie, pentru că Delta Dunării nu este doar un punct turistic extraordinar, ci și singurul laborator viu al Europei", a mai spus Costoiu, menșionând căla acest proiect au aderat un număr impresionant de universități și institute de cercetare din Europa.

"Suntem în faza discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a înscrie Centrul pe lista infrastructurilor mari de cercetare din Europa. România l-a pus pe tapet, sunt deja etape întregi parcurse pentru acest proiect. Valoarea estimată a proiectului este de 300 de milioane de euro. Prima fază pe care România o propune implică alocări de 30 de milioane de euro. Guvernul României a alocat deja bani pentru infrastructură", a afirmat ministrul delegat.

"Există Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marina — GeoEcoMar — de la Constanța, care are cercetări remarcabile în această zonă a Mării Negre. Cercetările vor fi prezentate la începutul anului viitor, inclusiv cu date despre rezervele de gaze din Marea Neagră", a spus Mihnea Costoiu, referindu-se la faptul că proiectul nu pornește de la zero, ci are deja o bază puternică.

Alături de înalții funcționari europeni, la lucrările Conferinței au participat și Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale, Tudor Prisecariu - Ministru secretar de stat pentru cercetare, Adrian Curaj - Director general al UEFISCDI, precum și Cristian Hera - Vicepreşedinte al Academiei Române.

Lucrările conferinţei sunt prezidate de prof.dr.Jirí Balik – Rectorul Universităţii de Știinţele vieţii din Praga, Preşedintele DRC şi Prof. dr. Martin Gerzabek – Rectorul Universităţii BOKU din Viena şi Prof. dr. Doru Pamfil – Rectorul USAMV Cluj-Napoca, în calitate de vice-preşedinţi ai DRC.

În programul conferinței au fost incluse 6 sesiuni de prezentări care vizează: cercetarea și inovarea în Regiunea Danubiană în perspectiva Programului Orizont 2020 și a noii strategii europene pentru Regiunea Dunării, perspectivele privind dezvoltarea de parteneriate între universitățile membre pentru dezvoltarea rurală a regiunii dunărene, precum și suportul științific ce poate fi asigurat de Joint Research Center (JRC) al UE și de Danube Academy Conference (DAC) pentru implementarea strategiei UE în zona dunăreană.

Cu ocazia reuniunii s-a semnat şi acordul de partenariat dintre DRC şi Conferinţa Academiilor Danubiene, reprezentată de preşedintele Stefan Luby.

În cadrul Adunării generale care va avea loc la sfârşitul reuniunii, se va alege o nouă echipă de conducere a DRC şi se vor adopta unele modificări la statut datorate recentei înregistrări a organizaţiei la Bruxelles, cu un nou sediu la Viena. USAMV Cluj-Napoca este a doua universitate din România care organizează o conferinţă DRC, după cea din 2004 care s-a desfăşurat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

*****

Scopul asociaţiei este de a îmbunătăţi metodele de predare şi cercetare specifice învăţământului superior în această regiune, şi în special, dezvoltarea universităţilor membre, prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilatera le şi multilaterale între universităţi.

Printre principalele activităţi desfăşurate de DRC se pot menţiona următoarele: coordonarea ideilor şi acţiunilor membrilor săi prin schimb de informaţii cu privire la probleme de interes comun, promovarea colaborării între membri, cu scop ul de a contribui la stabilitatea şi dezvoltarea unei societăţi deschise şi democratice în Europa.

În acelaşi timp, DRC acţionează ca şi consultant, prezentându-şi punctele de vedere şi oferind recomandări adecvate referitoare la situaţii care privesc interesele uni versităţilor, guvernelor, organizaţiilor naţionale sau internaţionale, precum şi ale altor părţi interesate implicate în managementul universitar.

DRC menţine legături cu organizaţii naţionale şi internaţionale, în special Conferinţele Naţionale ale Rectorilor, EUA, UNESCO, UE, Consiliul Europei, etc., ale căror activităţi sunt de interes pentru universităţi sau se referă la universităţi. DRC organizează conferinţe, workshop-uri, şcoli de vară şi participă la proiecte cu finanţare europeană, având o contribuţie activă în cadrul Grupurilor de lucru în arii prioritare ca parte din strategia Europeană pentru Regiunea Dunării.

Membrii eligibili ai DRC sunt universităţile din regiune şi instituţiile recunoscute de stat sau care fac parte din reţeaua universităţilor de stat acreditate şi care depun o solicitare corespunzătoare în acest sens. Calitatea de membru DRC permite actualizarea profesională pe durata conferinţelor şi workshop-urilor, crearea de reţele cu alte universităţi şi integrarea în grupurile de acţiune relevante pentru Strategia din Regiunea Dunării (EUSDR).