Congresul Internaţional de Grijă Sanitar Pastorală – Vatican, 24-26 noiembrie 2011
Vaticanul organizează cel de-al 36-lea Congres Internaţional de Grijă Sanitar Pastorală, care va avea ca temă sănătatea, grija pastorală şi slujirea vieţii în lumina învăţăturilor Papei Ioan Paul al II-lea.
Congresul va avea loc la Roma între 24 şi 26 noiembrie 2011.
Arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Grijă Sanitar-Pastorală a spus că această întâlnire internaţională doreşte să promoveze învăţătura Papei Ioan Paul despre “Evanghelia vieţii” şi aplicarea acesteia în activitatea pastorală “de către Biserică, slujitorii operativi pastorali, lucrători din sănătate şi de către toţi oamenii care iubesc şi slujesc viaţa, mai ales când ea este slabă şi suferindă”.
El a exprimat speranţa că această conferinţă va "celebra sfinţenia vieţii şi demnitatea persoanei, care trebuie apărate în orice circumstanţă”.
Această ultimă expresie este o referinţă clară a determinării Papei Benedict al XVI-lea de a rezista oricăror presiuni de schimbare în Biserica Romano-Catolică a poziţiei sale în chestiunile de reproducere asistată, sau de bio-ştiinţe. Poziţia Bisericii Romane este criticată că este prea restrictivă, mai ales în refuzul contracepţiei, chiar în situaţii când acesta înseamnă răspândirea maladiei SIDA.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care a înfiinţat “Consiliul Pontifical de Grijă Sanitar-Pastorală”, dar şi “Ziua Mondială a celor Bolnavi” şi Fundaţia “Bunul Samarinean”.
Conferinţa va include "lecturi, prelegeri, mărturii şi experienţe teologico-pastorale” dintr-o perspectivă inter-disciplinară a spus arhiepiscopul.
Întâlnirea va cuprinde catolici activi în domeniul îngrijirii sănătăţii, dar şi reprezentanţi ai altor confesiuni creştine, printre care Pr. Stavros Kofinas de la Patriarhia Ecumenică şi Rev. Alfred Krauth de la Biserica Luterană. Sunt anunţaţi deocamdată 685 participanţi.
În cadrul congresului, se va reînnoi “Charta Lucrătorilor în îngrijirea Sănătăţii” care conţine “doctrina Bisericii despre valorile primare şi fundamentale ale vieţii fiecărei fiinţe umane prin traiectoria sa: de la concepere până la sfârşitul vieţii pământeşti”. Charta actuală datează din 1995 şi trebuie actualizată cu noile provocări şi chestiuni de bioetică, care au răsărit datorită progresului medicinei şi biologiei.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.ekklesia.co.uk