Consumul de băuturi carbogazoase, risc ridicat de cancer la prostată
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi, bărbaţii care consumă echivalentul unei sticle mici de băuturi răcoritoare carbogazoase sunt supuşi unui risc mai mare de cancer la prostată. „Printre bărbaţii care consumă multe băuturi răcoritoare carbogazoase sau alte băuturi care conţine zahăr adăugat, am constatat un risc de cancer la prostată mai mare cu circa 40%“, a explicat Isabel Drake, doctorandă în medicină şi coautoare a studiului.
Analiza se bazează pe datele obţinute din monitorizarea a peste 8.000 de bărbaţi din regiunea Malmo (sudul Suediei), cu vârste între 45 şi 73 de ani. Autorii studiului au analizat în detaliu alimentele şi băuturile consumate de bărbaţi. Cei care au consumat câte o sticlă mică (33 ml) de băuturi răcoritoare carbogazoase au avut în final un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta forme grave de cancer la prostată, care necesită tratament.