Consumul de tomate previne bolile de inimă

Social

Consumul de tomate previne bolile de inimă

Conform unui studiu realizat în SUA, dietele bogate în roşii reduc cu 26% riscul de apariţie a maladiilor cardiace, însă nu protejează organismul împotriva riscului de accident vascular cerebral. Efectul protector contra bolilor cardiace se datorează unor compuşi prezenţi în aceste legume, cum ar fi licopenul, un antioxidant care oferă tomatelor culoarea roşie. Potrivit cercetătorilor americani, consumul regulat de licopen, vreme de mulţi ani, are un efect protector consistent asupra inimii. Autorii studiului au ajuns la această concluzie după ce au analizat o serie de date provenind din diverse studii realizate pe parcursul unui deceniu, cu scopul de a identifica efectele pe care licopenul le are asupra sistemului cardiovascular. Astfel au ajuns la concluzia că dietele pe bază de alimente ce conţin licopen, ţinute pe o perioadă de peste 11 ani, reduc riscul de apariţie a maladiilor cardiace cu 26%, însă nu au niciun efect asupra riscului de declanşare a accidentelor vasculare cerebrale. Alte studii recente sugerează faptul că roşiile ar putea avea chiar şi potenţialul de a alunga depresia, iar proprietăţiile lor antioxidante sunt asociate de multă vreme cu reducerea riscului de apariţie a cancerului de prostată.