Consumul de tomate scade riscul accidentelor vasculare
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii finlandezi, persoanele care consumă roşii prezintă mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii finlandezi, persoanele care consumă roşii prezintă mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral. Studiul arată că persoanele care au în sânge un nivel ridicat de licope, un antioxidant conţinut de tomate, prezintă cu 55% mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.
Nivelul de licopen din sânge a fost măsurat la începutul studiului, iar participanţii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 12 ani, timp în care 67 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral.
Din cei 258 de bărbaţi cu nivelul cel mai scăzut de licopen în sânge, 25 au suferit un atac cerebral, faţă de 11 din rândul celor 259 de bărbaţi cu nivelul cel mai ridicat de licopen în sânge.
„Studiul vine să sublinieze virtuţile unui regim alimentar bogat în fructe şi legume, care poate diminua riscul de accident cerebral“, a explicat Jouni Karppi de la Universitatea din Finlanda, din Kuopio, principalul autor al studiului.