Consumul excesiv de zahăr, un pericol pentru sănătate
Potrivit unui studiu recent, consumul excesiv de zahăr ar favoriza apariţia unor boli netransmisibile, ca hipertensiunea, diabetul sau cancerul. În ultimii 50 de ani, consumul de zahăr s-a triplat. Cei trei autori ai studiului apreciază că situaţia este atât de gravă încât ar fi bine să se ia în considerare o restrângere legală a zahărului, aşa ca în cazul alcoolului şi al ţigărilor.
Robert Lustig, Laura Schmidt şi Claire Brindis incriminează îndeosebi alimentele prelucrate şi preparate, precum şi băuturile gazoase şi îndulcite. Pentru a reduce consumul de zahăr al populaţiei, oamenii de ştiinţă propun taxarea băuturilor şi alimentelor care conţin zahăr adăugat, micşorarea numărului de fast-food-uri sau restrângerea vânzării de produse prea dulci în afara orelor de curs. Ei preconizează o măsură încă şi mai drastică: interzicerea vânzării de băuturi îndulcite celor sub 17 ani.