Contribuţia Ortodoxiei la Convocarea Internaţională pentru Pace

Ortodoxia în lume

Contribuţia Ortodoxiei la Convocarea Internaţională pentru Pace

Atelierele de lucru conduse de ortodocşi la Convocarea Internaţională Ecumenică pentru Pace, desfăşurată între 17 şi 25 mai în Kingston, Jamaica, au dus la o profundă reflecţie şi la conversaţii robuste şi oneste despre relaţiile ecumenice. 

Fiecare dintre atelierele de lucru a atins probleme despre pacea dreaptă, ocupându-se cu cele patru teme ale convocării: “pace în comunitate”, “pace cu pământul”, “pace în piaţă” şi “pace între oameni”

Subiectele dezbătute în perspectivă ortodoxă s-au axat pe construirea păcii, şi pe puterea transformatoare a Evangheliei în contextul păcii, precum şi pe teologia ecologică şi pe reconciliere.   

Discuţii vibrante au avut loc într-o atmosferă descrisă de organizatori ca fiind de respect reciproc şi onestitate. Participanţii ortodocşi din contexe variate acolo unde ei constituie o minoritate, au contribuit la dialogul despre pace, înbogăţindu-l cu realităţile lor particulare diferite din punct de vedere social şi religios.

Printea cele mai importante chestiuni despre pace dreaptă, chestiunea naţionalismului a provocat o intensă discuţie şi o participare activă din partea celor prezenţi.

De asemenea, ecclesiologia inclusivă, iubirea celorlalţi ca pe tine însuşi, este singura cale de a înţelege şi de a aparţine Trupului lui Hristos, au afirmat mulţi dintre participanţi.

O înţelegere de sine proaspătă şi un demers critic la chestiunile lumii seculare au fost stabilite ca fiind pre-condiţiile necesare pentru o lucrare misionară şi pentru o mărturie în lumea pluralistă şi multiculturală de astăzi.

Discuţiile conciliare s-au axat pe faptul că mărturia Bisericii ar putea fi ameninţată dacă Biserica nu se angajează serios în chestiunile modernităţii în lumina unei teologii a păcii drepte. Teologia păcii a fost constitutivă pentru înţelegerea se sine a Ortodoxiei, şi este o provocare a mărturiei ei în lumea contemporană.

Cooperarea onestă în dialogul inter-creştin şi inter-religios a dus Biserica Ortodoxă la o înţelegere inclusivă a eclesiologiei. Teologia ortodoxă are un vast potenţial pentru a contribui la o dezvoltare a teologiei păcii drepte pentru care abordarea socială sau sociologică nu este suficientă.

Perspectiva ortodoxă se îndreaptă către angajamentul teologic prin trăirea experienţei în Hristos, “Domnul Păcii”. Viziunea eshatologică a dat putere Ortodoxiei să privească mai departe şi să preguste pacea şi armonia transformării vieţii în Hristos.  

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.ekklesia.co.uk