Controverse la Bacalaureatul din Franța, pe tema prezenței simbolurilor religioase în centrele de examinare
O polemică a luat naștere între profesorii catolici și Federația Sindicală UNSA-Education, vizavi de prezența simbolurilor religioase în centrele de examinare la bacalaureat, în școlile private locale.
O polemică a luat naștere între profesorii catolici și Federația Sindicală UNSA-Education, vizavi de prezența simbolurilor religioase în centrele de examinare la bacalaureat, în școlile private locale, au declarat vineri, 28 mai 2010, părțile implicate.
Într-o declarație publicată pe site-ul propriu, direcția Educație a diocezei catolice din Paris a spus că "la fel ca în fiecare an, școlile catolice din Paris, care au fost solicitate pentru bacalaureat în 2010, sunt cele mai primitoare față de candidați, supraveghetori și examinatori, în ceea ce privește opiniile și libertatea de conștiință".
"Acestea fiind zise, ele vor rămâne școli catolice, cu o istorie a lor, o comunitate educativă, un proiect", adaugă el.
"Un candidat la Bacalaureat poate fi capabil să facă abstracție de modul în care un semn se poate referi la o realitate mai mare decât se vede în el însuși", conform diocezei.
SNPDEN-UNSA, principalul sindicat al administratorilor unităților de învățământ din domeniul educației publice "a fost foarte surprins" de această poziție. El a amintit într-o declarație că "principiile secularismului și neutralității se aplică în timpul examenelor", indiferent de statutul instituției.
În iunie 2009, două examinatoare la oral, la Bacalaureatul francez, s-au plâns de prezența crucifixului în sălile de examinare ale unei școli private, Saint-Andre de Choisy-le-Roi (Val-de-Marne). Asociatia familială Ufal (Uniunea familiilor laice) a cerut deci ca "acest lucru să nu se întâmple din nou". (KSLCatalin)