Copiii vor putea sesiza direct ONU în cazul în care le sunt încălcate drepturile
Începând din aprilie, copiii ale căror drepturi fundamentale le-au fost încălcate vor putea să depună o plângere pe lângă un comitet specializat al Organizației Națiunilor Unite (ONU), informează un comunicat al organizației internaționale.
Plângerea poate fi depusă individual sau colectiv, la un comitet specializat al ONU, în termenii Convenţiei privind drepturile copilului şi în baza protocolului privind copiii în conflictele armate, cel privind vânzarea de copii, precum şi folosirea copiilor în prostituţie şi pornografie.
Al treilea protocol facultativ la Convenţia ONU privind drepturile copilului a stabilit o procedură de comunicare şi va proteja dreptul copiilor la o cale de recurs în caz de încălcare a drepturilor lor. Acest protocol va intra în vigoare în luna aprilie.
Comitetul pentru drepturile copilului este format din 18 experţi în drepturile omului și poate lua măsuri pentru protejarea copiilor care depun plângeri împotriva unor eventuale represalii şi poate cere statului în cauză să adopte măsuri provizorii pentru apărarea copiilor.
Dacă se dovedește că statul în cauză este vinovat de încălcarea Convenției, el va fi obligat să pună în aplicare recomandările făcute de comitet.
Pentru a putea intra în vigoare, protocolul trebuie să fie ratificat de cel puţin zece state. Statele care au ratificat al treilea protocol până acum sunt: Albania, Germania, Bolivia, Spania, Gabon, Muntenegru, Portugalia, Slovacia şi Thailanda, iar Costa Rica va deveni cel de-al zecelea semnatar, marţi, la New York.
Comunicatul ONU mai precizează că doar copiii din statele ale căror Guverne au ratificat cel de-al treilea protocol facultativ la Convenția ONU pot depune plângeri.