Coplata nu va fi aplicată în serviciile de urgenţă
Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii (MS), coplata nu va fi aplicată în serviciile de urgenţă, în ambulatoriile de specialitate, în medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege. Colegiul Medicilor dezaprobă ferm decizia de impunere a coplăţii, susţinând că în acest fel peste 80% dintre cetăţenii României nu vor putea să aibă acces la servicii spitaliceşti.
Într-un comunicat de presă emis luni de Ministerul Sănătăţii se arată că sumele şi regulamentul de aplicare a mecanismului de coplată vor fi stabilite în normele contractului-cadru din sănătate pentru acest an. „Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare“, se precizează în documentul MS.
MS menţionează că legislaţia în vigoare prevede implementarea mecanismului de coplată, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că la discuţia cu FMI s-a convenit ca valoarea coplăţii să fie una modestă, punctând că România s-a angajat ca, începând cu luna martie, aceasta să vizeze cazurile externate. „În ceea ce priveşte coplata, există o lege şi ea ar fi trebuit ca de anul trecut să se aplice. În urma discuţiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc, cu o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă“, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu.
Potrivit oficialilor MS, coplata nu va fi aplicată în serviciile de urgenţă, în ambulatoriile de specialitate, în medicina de familie sau în cazul analizelor medicale şi nici în cazul persoanelor exceptate prin lege (exemplu: copii, gravide, pensionari cu pensii sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, şi veteranii de război). „Coplata, aşa cum a fost trecută în acordul cu FMI încă din 2009, a fost amânată o perioadă, aşa cum am anunţat, s-a amânat pentru 1 ianuarie. De la 1 martie, odată cu pachetul de bază, ne-am obligat să o introducem doar pentru internări (...). Ca să fiu şi mai corect (se va achita - n.r.), la momentul externării de fapt din spital - o coplată într-o sumă modică (...) de maximum 10 lei“, a declarat Victor Ponta într-o declaraţie de presă susţinută luni la sediul Guvernului.
Specialiştii din sistemul sanitar susţin că prin intermediul coplăţii s-ar reduce accesibilitatea nejustificată la servicii medicale şi ar exista un control mai corect al consumului de servicii medicale.
Colegiul Medicilor din România (CMR) dezaprobă ferm decizia de impunere a coplăţii, susţinând că în acest fel peste 80% dintre cetăţenii României nu vor putea să aibă acces la servicii spitaliceşti sau acest acces va fi însoţit de eforturi supraomeneşti. „De exemplu, un salariat cu salariu de 800 lei, pentru o spitalizare de scurtă durată, va trebui să pună la dispoziţie o sumă considerabilă din venitul său“, se arată într-un comunicat al CMR.