Corul „Sfântul Efrem”

Corul „Sfântul Efrem”

Corul „Sfântul Efrem”

Corul Bărbătesc „Sfântul Efrem” a fost fondat în 2002 de către Tamás Bubnó, a fost distins cu premiul Liszt și a primit, de asemenea, în anul 2017, titlul de Artist Emerit al Ungariei.

Corul a fost numit după Sfântul Efrem Sirul (306-373), cel pe care contemporanii săi l-au numit „harpa Sfântului Duh” deoarece mulți oameni au fost călăuziți pe drumul cel bun prin cântecele și imnurile sale. Activitatea corului bărbătesc „Sfântul Efrem” are trei direcții: una este de cercetare, prezentare și răspândire a moștenirii muzicii creștine de rit bizantin, atât în țară, cât și în străinătate. O a doua constă în păstrarea bogatei literaturi muzicale maghiare pentru grupurile corale bărbătești (Liszt, Bartok, Kodaly, Ligeti) și a treia direcție...

+  vezi mai mult

Corul Bărbătesc „Sfântul Efrem” a fost fondat în 2002 de către Tamás Bubnó, a fost distins cu premiul Liszt și a primit, de asemenea, în anul 2017, titlul de Artist Emerit al Ungariei.

Corul a fost numit după Sfântul Efrem Sirul (306-373), cel pe care contemporanii săi l-au numit „harpa Sfântului Duh” deoarece mulți oameni au fost călăuziți pe drumul cel bun prin cântecele și imnurile sale. Activitatea corului bărbătesc „Sfântul Efrem” are trei direcții: una este de cercetare, prezentare și răspândire a moștenirii muzicii creștine de rit bizantin, atât în țară, cât și în străinătate. O a doua constă în păstrarea bogatei literaturi muzicale maghiare pentru grupurile corale bărbătești (Liszt, Bartok, Kodaly, Ligeti) și a treia direcție constă în popularizarea operelor corale contemporane de valoare.

Succesul internațional al corului s-a resimțit în anul 2006 la Festivalul Internațional de Muzică Bisericească Ortodoxă din Hajnowka, Polonia, unde Corul bărbătesc „Sfântul Efrem” a câștigat primul loc la categoria cor de cameră profesionist, fiind primul și ultimul cor câștigător care nu este de origine slavă. Acest premiu celebru a deschis calea spre apariții internaționale, fiind invitat și aclamat la evenimente precum Aldeburgh Festival (Germania), Fez Festival (Maroc), World Sacred Music Festival (Ketevan, India), Schleswig-Holstein Musik Festival (Germania), Festival de Royaumont (Franța), Festival d’Auvers sur Oise (Franța), Ravenna Festival (Italia), Janacek May Festival (Republica Cehă), Dvorak Festival (Republica Cehă), Sakalnej Festival Gdynia (Polonia), Gdansk Spring Festival (Polonia), Conceptus Moraviae Festival (Republica Cehă), St. Petersburg Spring Festival (Rusia).

De-a lungul anilor, Corul bărbătesc „Sfântul Efrem” a avut reprezentații în săli de concerte și biserici din orașe precum Abu-Dhabi, Berlin, Viena, Bruxelles, Buenos Aires, Delhi, Fujairah, Ljubljana, Montevideo, Moscova, Paris, Bratislava, Roma, Sankt-Petersburg, Tirana, Helsinki și Varșovia.

Corul participă în mod regulat la cele mai prestigioase festivaluri din Ungaria, fiind participant permanent al Budapest Spring Festival, Arcus Temporum Festival, Ars Sacra Festival, Valley of the Arts, Zemplen Festival. Corul are, de asemenea, o colaborare apropiată cu Biserica, participând des la slujbe și evenimente muzicale bisericești.

Până la acest moment, au fost lansate 10 albume, unul dintre ele, intitulat „Mozaicuri bizantine”, fiind distins cu Supersonic Award în 2010, în Luxemburg.

De-a lungul anilor, Corul „Sfântul Efrem” a găzduit în concertele sale multe nume internaționale celebre, cum ar fi: Abeer Nehme, Maica Marie Keyrouz, Nektaria Karantzi, Corul Patriarhiei din Moscova, Soliștii Ortodocși Ruși, Corul bărbătesc Optina Pustyn, Konstantia Gourzi, Opus21 Music Plus, precum și Dragoslav Pavle Aksentijevic.

-  vezi mai puțin

Părintele Filotei Zervakos

Starețul Filotei Zervakos a fost de foarte tânăr sub îndrumarea Sfântului Nectarie de Eghina, făcătorul de minuni, pe care l-a avut drept părinte...