Creşterea Bisericii Ortodoxe din Ukraina în ultimii 20 de ani

Ortodoxia în lume

Creşterea Bisericii Ortodoxe din Ukraina în ultimii 20 de ani

    • Creşterea Bisericii Ortodoxe din Ukraina în ultimii 20 de ani
      Creşterea Bisericii Ortodoxe din Ukraina în ultimii 20 de ani

      Creşterea Bisericii Ortodoxe din Ukraina în ultimii 20 de ani

În raportul său adresat plenului Sinodului Jubiliar al Bisericii Ortodoxe din Ukraina, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ukraine a reliefat creşterea lucrărilor Bisericii în ultimii 20 de ani şi întoarcerea spectaculoasă şi îmbucurătoare a cetăţenilor acestei ţări, după multe decenii de comunism şi ateism, în sânul Bisericii Mamă.

Primatul Bisericii Ortodoxe din Ukraina, autonomă în sânul Patriarhiei Moscovei, a arătat faptul că în Biserica din Ukraina, în 1992, existau 22 de episcopi, iar astăzi numărul lor a crescut la 72. Eparhiile ukrainiene erau în număr de 19, iar acum sunt 45. De asemenea, numărul parohiilor ortodoxe din ţară a crescut de la 5500 la 12 000 în prezent.

Mitropolitul Kievului a subliniat şi faptul că vocaţia monahală a creştinilor ucrainieni a cunoscut o creştere semnificativă în cele două decenii de democraţie. Astfel, din 28 de mănăstiri în 1992, unele dintre ele părăsite sau degradate, acum există pe cuprinsul Mitropoliei sale 211 mănăstiri.

În ceea ce priveşte canonizarea sfinţilor, înaltul ierarh a menţionat faptul că, începând din 1993, când Comisia pentru Canonizarea Sfinţinlor în Biserica Ortodoxă Ukraineană şi-a început activitatea, 258 de sfinţi au fost recunoscuţi de Biserică. Printre aceştia, el a amintit de Sf. Ierarh Vladimir de Kiev, Sf. Ierarh Petru Movilă, Sf. Ierarh Filaret de Cernigov, Sf. Mărturisitor şi Doctor Luca al Crimeii, Cuviosul Ioan de la Sfântul Munte, Sf. Amfilohie de Poceaev, Sf. Cuvios Kuksha de la Odessa, Cuvioasele Anastasia şi Elena de la Kiev, neomartirii de la Slobozhanschyna, Sfântul Împărat Iaroslav cel Înţelept. De asemenea, în ziua de 26 aprilie s-a fixat ziua de pomenire a victimelor de la Cernobâl, 9 mai – ziua eroilor şi victimelor de război,  18 august – Ziua victimelor terorii şi ale represiunii staliniste, 25 noiembrie – Ziua victimelor foametei şi represiunii politice.

De asemenea, primatul Bisericii din Ukraina a menţionat şi icoanele făcătoare de minuni prezente în Biserica sa, ca semn al milei dumnezeieşti asupra poporului lui Dumnezeu: icoana Maicii Domnului “Priveşte cu milă” de la Kiev, icoana Fecioarei Boyanska (de la Eparhia Zytomyr), icoana Maicii Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră” (de la Cernigov) etc.

 Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://orthodox.org.ua