Creștini din întreaga lume vor participa la întâlnirea din Coreea de Sud

Religia în lume

Creștini din întreaga lume vor participa la întâlnirea din Coreea de Sud

    • Creștini din întreaga lume vor participa la întâlnirea din Coreea de Sud
      Creștini din întreaga lume vor participa la întâlnirea din Coreea de Sud

      Creștini din întreaga lume vor participa la întâlnirea din Coreea de Sud

Adunarea este cel mai înalt corp guvernator al CMB care nu încearcă doar atingerea unității creștine ca ideal cheie, ci acționează adesea ca un factor de înlesnire a dialogului interconfesional, folosindu-l ca pe o unealtă pentru rezolvarea conflictelor.

Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) se așteaptă să fie una dintre cele mai diversificate adunări ale creștinilor din lume.

Ea va avea loc în orașul Busan, din Coreea de Sud, unde Consiliul Mondial al Bisericilor va organiza întâlnirea grupării mondiale a creștinilor, ce are loc odată la șapte ani.

La eveniment sunt așteptați și șefi de stat, iar unii dintre organizatori susțin că președintele coreean Park Geun-hye va fi și el prezent.

Bisericile vor întreține discuții deschise și importante de pe data de 30 octombrie până pe 8 noiembrie, a declarat secretarul general CMB, Olav Fykse Tveit.

Problemele ce vor fi abordate la sosirea celor 3000 de participanți în Busan includ misiunea și evanghelizarea, credința și ordinea, dreptatea, pacea și unitatea.

Busan este cel mai mare oraș portuar din Coreea de Sud și se află în top cinci al celor mai aglomerate porturi cu încărcături de mare tonaj, având cele mai lungi râuri și plaje din întreaga peninsulă coreeană.

Locația celei de-a X-a adunări a CMB va fi Bexco (Centrul de conferințe și expoziții din Busan).

Busan este la fel de important precum orașul Seul, capitala Coreei de Sud, însă este al doilea oraș ca mărime din țară cu o populație de peste 4,5 milioane.

Potrivit organizatorilor, dialogul va fi important pentru adunarea CMB întrucât dreptatea și pacea implică apelul la valorile de bază ale Împărăției lui Dumnezeu, la voia Sa, a Creatorului.

Ce se va întâmpla aici în Coreea va fi un moment unic în întreaga mișcare ecumenică creștină, a declarat Roddy MacKenzie, un jurnalist anglican din Vancouver, Canada.

CMB, cu sediul în Geneva, Elveţia, reunește peste 560 de milioane de creștini, dintre care majoritatea sunt protestanți, ortodocși sau anglicani din 110 țări.

Creștinii romano-catolici nu aparțin acestui consiliu, însă Vaticanul trimite observatori oficiali, iar Papa Francisc manifestă interes față de creștinătatea ecumenică, așa cum a făcut-o și Papa Ioan al XXII-lea cu o jumătate de secol înainte, a scris Mackenzie.

Secretarul Tveit a subliniat că adunarea din Coreea de Sud este importantă întrucât acolo membrii bisericilor mondiale își pot exprima solidaritatea față de Bisericile coreene, care au suferit o scindare și care cer reunirea peninsulei coreene divizate.

Tensiunile au fost puternice în Peninsula Coreea în 2013 și sporite de acțiunile Coreei de Nord, bănuită de dezvoltarea puterii nucleare în scopuri militare și demersuri militare desfășurate de Coreea de Sud și SUA, aliatul său militar .

Obiectivele noastre (CMB) sunt de a readuce pacea și unitatea, a declarat Tveit în timpul unei vizite făcute în septembrie în Coreea de Nord, atunci când a avut o întâlnire cu recent înscăunatul conducător al Federației Creștine Coreene și conducători ai guvernului nord coreean.

Adunarea este cel mai înalt corp guvernator al CMB care, nu încearcă doar atingerea unității creștine ca ideal cheie, ci acționează adesea ca un factor de înlesnire a dialogului inter-confesional, folosindu-l ca pe o unealtă pentru rezolvarea conflictelor.

Prima adunare a avut loc în anul 1948, în Amsterdam, Olanda, la scurtă vreme după încheierea celui de-al doilea război mondial, reunind creștinii în urma celui mai mare război pe care l-a trăit omenirea.

După aceea, adunări au mai fost ținute și în Evanston, Statele Unite ale Americii, în 1954; New Delhi, India în 1961; Uppsala, Suedia în 1968; Nairobi, Kenia în 1975; Vancouver, Canada în 1983; Canberra, Australia în 1991; Harare, Zimbabue în 1998 și Porto Alegre, Brazilia în 2006.

Traducere și adaptare: