Creștini uciși în Egipt în timpul unei nunți

Religia în lume

Creștini uciși în Egipt în timpul unei nunți

    • Creștini uciși în Egipt în timpul unei nunți
      Creștini uciși în Egipt în timpul unei nunți

      Creștini uciși în Egipt în timpul unei nunți

Patru creștini au fost uciși într-un atac asupra unei biserici din orașul Giza (Egipt), timp în care avea loc o cununie.

Patru creștini au fost uciși într-un atac asupra unei biserici din orașul Giza (Egipt), timp în care avea loc o cununie.

Organizația Christian Solidarity Worlwide declară că cei uciși erau cu toții oaspeți la acea nuntă și că printre ei se afla mama mirelui, Camilia Attya în vârstă de 56 de ani și doi copii, Mariam Ashraf ( 8 ani) și Miriam Nabil ( 12 ani). Cealaltă victimă era o femeie de 45 de ani, pe nume Samir Fahmy.

Aceștia au fost uciși duminică, atunci când un bărbat mascat a deschis focul în timp ce nuntașii părăseau biserica ortodoxă coptă a Fecioarei Maria din Warraq al-Hadar, Giza.

Persoana înarmată conducea o motocicletă și a deschis focul, fără o țintă anume, după care a fugit de la locul faptei.

Sursele au confirmat pentru Christian Solidarity Worldwide că în acel atac au fost răniți 18 oameni.

După spusele părintelui Thomas Daoud Ibrahim, preot în biserica Warraq, până la momentul atacului se săvârșiseră trei cununii.

Deși niciun grup nu a revendicat atacul, a existat un val de violență împotriva comunității copte după înlăturarea președintelui Mohamed Morsi.

Copții sunt victimele suporterilor Frăției Islamice care-i acuză de organizarea unei conspirații pentru înlăturarea președintelui. De asemenea, membrii superiori ai Frăției au făcut apel la răzbunare.

Frăția, Al-Gamaa Al-Islamiya și partidul Salafi Nour se numără printre grupările islamice care au condamnat atacul și care au negat orice implicare.

Primul ministru, Hazem el-Beblawi, a declarat că atacul a fost un act criminal de lașitate, în timp ce marele imam șeic al Al-Azhar, Ahmed el-Tayeb, l-a numit un atac criminal împotriva religiei și a moralei.

Mervyn Thomas, directorul organizației Christian Solidarity Worldwide a declarat: „în timp ce expresiile de compasiune din toate sectoarele societății egiptene sunt încurajatoare, noi continuăm să îndemnăm la protejarea comunității copte și a adunărilor copte, una potrivită și organizată la timp, pentru a preveni astfel de tragedii.

Mai mult decât atât, trebuie să se facă referire și la cultura discursului ce instigă la ură și la nepedepsirea făptașilor, în care astfel de atacuri se petrec, pentru a asigura dezvoltarea unei societăți în care toți egiptenii pot înflori, indiferent de religia sau afiliația politică”.  

Traducere și adaptare:
Sursa: