Creştinii copţi – un miracol al istoriei în pericol de stingere

Ortodoxia în lume

Creştinii copţi – un miracol al istoriei în pericol de stingere

Spre deosebire de creştinii din Pakistan, copţii sunt prezenţi în Egipt dintotdeauna. 11 milioane de oameni, 10% din populaţia Egiptului, ei sunt cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu şi cea mai mare minoritate religioasă în regiune.

În februarie, cotidianul La Croix publica un interviu cu fotograful Michele Borzoni, care a realizat un reportaj despre creştinii din Pakistan. De atunci, acest fotograf a mers în Egipt pentru a se întâlni cu creştinii copţi. Acest reportaj arată tensiunile din sânul comun al comunităţii copte.

“Spre deosebire de creştinii din Pakistan, copţii sunt prezenţi în Egipt dintotdeauna. 11 milioane de oameni, 10% din populaţia Egiptului, ei sunt cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu şi cea mai mare minoritate religioasă în regiune. Ei sunt obiectul unei discriminări intense şi atacurilor islamiştilor extremişti şi se plâng că media şi comunitatea internaţională nu fac nimic pentru a proteja comunitatea coptă. Am fost fascinate de felul lor magnific de a-şi trăi viaţa şi credinţa şi de mândria lor de a fi creştini” a spus fotograful.

Tradiţii religioase

Comunitatea coptă este depozitară a unor tradiţii şi simboluri ale unităţii religioase de mare importanţă. Liturghia coptă, ceremoniile de căsătorie, monahismul vibrant, viaţa de mănăstire la Anba Bishoy, din deşertul Wadi-el-Natroun, toate acestea arată o adevărată minune a istoriei credinţei, în care fidelitatea faţă de tradiţie nu este un simplu cuvânt, ci realitatea fundamentală a vieţii lor.

Această imagine miraculoasă, de o pregnanţă simbolică şi culturală unică, trebuie păstrată cu orice preţ. Într-o ţară unde sute de mii de creştini sunt alungaţi din casele lor din cauza persecuţiilor religioase, creştinismul trebuie protejat şi păstrat în esenţa sa de valoare, pace şi iubire. Şi ceea ce este mai important, credinţa copţilor este trăită cu preţul vieţii, deseori, ameninţarea cu moartea de către radicalii islamişti fiind transcrisă în faptă. Copţii sunt aşadar în antecamera muceniciei zi de zi, credinţa lor fiind scrisă cu preţul vieţii şi al morţii.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.la-croix.com