Creştinii din Siria se tem de persecuţie

Religia în lume

Creştinii din Siria se tem de persecuţie

    • Creştinii din Siria se tem de persecuţie
      Creştinii din Siria se tem de persecuţie

      Creştinii din Siria se tem de persecuţie

Creştinii din Siria, aflaţi într-o relativă pace în timpul regimului lui Assad, se tem de escaladarea tensiunilor anti-creştine şi de persecuţie.

Extremiştii musulmani au declarat deja că imediat după înlăturarea lui Assad vor islamiza masiv ţara.  Mii de oameni au părăsit deja ţara de frica persecutorilor. Este Siria un nou Irak, acolo unde sute de mii de creştini au plecat din ţară? Da, conform experţilor în istorie şi politică.

Un episcop sirian a vorbit pentru organizaţia creştină Aide to the Church in Need (CAN – Ajutor Bisericilor în nevoie), afirmând că se teme împreună cu credincioşii săi că va fi un exod în masă al creştinilor, similar cu cel care s-a întâmplat în Irak după invazia Statelor Unite şi fuga lui Hussein.

Amândouă ţările au avut o populaţie semnificativă de asirieni creştini. De altfel, mii de irakieni au găsit refugiu în Siria, acolo unde vine pericolul acum. Siria are acum 2,5 milioane de creştini care au trăit în mod tradiţional în ţară de sute de ani. Siria a fost una dintre cele mai liberale şi tolerante ţări în Orientul Mijlociu. Assad a împiedicat grupările islamiste radicale să atace comunităţile de creştini, aşa că toleranţa în Siria a fost predominantă.

Episcopul – al cărui nume nu a fost făcut public din raţiuni de securitate – a spus că sectele radicale islamiste deja ameninţă creştinii cu represalii pe scară largă în cazul căderii lui Assad. „Noi, creştinii au trăit în pace cu toţi în Siria şi vom continua să slujim ţara şi pe oamenii săi”.

Creştinii în Siria reprezintă aproximativ 10 % din populaţia ţării. Asirienii creştini sunt o comunitate tradiţional răspândită în Siria, Iran, Irak, Liban şi Turcia, dar şi în diasporă în alte părţi ale lumii. Agenţia Asiriană Internaţională a avertizat că există un model de „sacrificare” a creştinilor în Orientul Mijlociu pentru scopuri politice, mai ales după tulburările de după Primăvara Arabă.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.christianpost.com