Criza europeană schimbă modelele de migraţie în Europa
“Creştinii sunt migranţi prin vocaţie” a spus Înaltpreasfinţitul Emanuel, Mitropolit de Franţa, Preşedintele Conferinţei Bisericilor Europene (CEC) în prezentarea sa la cea de-a 18-a Adunare Generală a Comisiei Bisericilor pentru Migranţi în Europa (CCME) care a avit loc la Bucureşti între 16 şi 19 iunie 20011.
“Cu aceste cuvinte şi cu sensul pe care îl conţin, noi facem statutul migrantului statutul nostru. Diversitatea, a cărei eroi ne considerăm, are sens numai dacă descoperim obiectul, adică fiecare subiect al credinţei noastre, chipul lui Dumnezeu, pe care El l-a creat pentru noi”.
Conferinţa a arătat schimbările în modelele migraţiei observate ca şi consecinţe ale crizei economice. Reprezentanţi ai Biroului Român pentru Imigraţie şi Refugiaţi au împărăşit cunoaşterea lor în problema migraţiei şi protecţiei refugiaţilor în Romnânia. Delegaţi ai Bisericilor din Grecia, Marea Britanie, Ungaria şi Spania au dat mărturie despre efectele migraţiei în ţările lor, arătând spre politicieni pentru ca aceştia să răspundă în mod potrivit la această problemă. Ţările afectate cel mai mult de criză manifestă o plecare crescândă a lucrătorilor calificaţi profesional, întrucât situaţia lor financiară este precară. De asemenea, migranţi din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu pun o prioblemă serioasă în special Greciei.
“Fără surpriză, criza economic a avut un effect semnificativ asupra fluxului de migranţi, în special în ţările tradiţional primitoare de migranţi, unde căderea economică a fost înăbuşită, ceea ce a însemnat un nou flux crescând de migranţi” a spus Arcadio Diaz Tejera de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. El a subliniat că “într-o viziune totală, nu putem vorbi despre tendinţe în întreaga Europă”. El a explicat că această criză a avut un impact disproporţionat asupra lucrătorilor migranţi, în special asupra bărbaţilor şi tinerilor, în timp ce în unele ţări europene, angajarea femeilor migrante a explodat, pentru că aceastea au încercat să compenseze pierderea locurilor de muncă ale bărbaţilor lor. “Un dialog realist şi responsabil despre beneficiile şi costurile migraţiei sunt în interesul pe termen lung al statelor şi deopotrivă al migranţilor” a spus acesta.
În cuvântul de deschidere şi binecuvântare al Adunării CCME, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat că “în aceste circumstanţe (ale crizei economice) trebuie să multiplicăm rugăciunea ca o sursă de speranţă şi să organizăm solidaritatea cu cei mai puţin favorizaţi şi marginalizaţi”.
Adunarea CCME a aniversat şi 60 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei internaţionale a Refugiaţilor
“Bisericile Europei privesc la Convenţia de la Geneva şi la alte convenţii europene şi internaţionale ca la nişte baze importante care trebuie pe deplin aplicate” este menţionat în Declaraţia finală a acestei Adunări.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: www.ceceurope.org