Criză nucleară gravă în Japonia

Social

Criză nucleară gravă în Japonia

Criza nucleară s-a agravat, ieri, în Japonia, după o nouă explozie şi un incendiu la centrala Fukushima 1, unde accidentele se succed zilnic după cutremurul puternic produs vineri, care a făcut zeci de mii de victime umane şi pagube materiale imense.

Nivelul de radioactivitate a crescut "în mod considerabil la complexul nuclear", a declarat, ieri, premierul japonez Naoto Kan, într-o intervenţie televizată. Prim-ministrul le-a cerut persoanelor care locuiesc "pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei să rămână în case sau birouri". Această măsură se adaugă evacuării a peste 200 de mii de persoane care locuiau în apropierea centralei situate pe malul mării. Ieri, la scurt timp după ora 06:00 (01:00 ora României), o "explozie puternică" s-a produs în clădirea care adăposteşte reactorul numărul 2, a anunţat Tokyo Electric Power (Tepco), compania care administrează centrala.

O altă explozie de hidrogen a declanşat un incendiu la reactorul numărul 4, care era oprit pentru mentenanţă în momentul producerii seismului. Potrivit presei internaţionale, acesta ar fi fost stins de armata americană.

Niveluri de radioactivitate mult peste limita admisă

Substanţe radioactive au fost eliberate direct în atmosferă, în urma incendiului de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1, a confirmat, ieri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). "La faţa locului au fost semnalate niveluri de radioactivitate de până la 400 de milisievert pe oră", au precizat specialiştii AIEA. Observaţiile medicale arată că, începând de la un nivel de 100 de milisievert ajuns în corpul uman, se înregistrează o creştere a numărului cancerelor. Guvernul japonez a impus o zonă de interdicţie aeriană pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi, a anunţat, ieri, ministrul nipon al Transporturilor, citat de CNN.

Potrivit "New York Times", care citează declaraţii guvernamentale, majoritatea celor 800 de angajaţi de la această centrală au fost evacuaţi, rămânând doar 50 dintre ei, care depun eforturi disperate pentru a răci reactoarele cu apă de mare, o soluţie pe care mulţi observatori o consideră drept "ultima soluţie". Imposibilitatea de a răci combustibilul a provocat deja mai multe probleme grave, care au condus la explozii, în clădirile care adăpostesc reactoarele. Centrala Fukushima 1, care alimentează în mod normal regiunea Tokyo şi Sendai, are şase reactoare, care datează din anii '70.

Reuniune extraordinară la Viena

Comisia Europeană a cerut convocarea unei reuniuni extraordinare, la Viena, a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Ca măsură de precauţie, mai multe ţări le-au cerut cetăţenilor lor să nu meargă în Japonia, iar celor aflaţi deja acolo le-au recomandat să se îndrepte către sudul arhipelagului sau să plece în altă ţară. Totodată, situaţia din Japonia a reactivat dezbaterea privind energia nucleară civilă în mai multe ţări, între care Germania, unde 100 de mii de persoane au manifestat, luni, în 450 de oraşe, împotriva folosirii energiei nucleare. Elveţia a suspendat, de asemenea, proiectele de reînnoire a centralelor care produc acest tip de energie, în timp ce India va verifica siguranţa tuturor reactoarelor sale. În schimb, Rusia şi Franţa au anunţat că nu intenţionează să îşi revizuiască proiectele nucleare.