Cum va funcţiona Centrul Regional de Urgenţă Iaşi

Social

Cum va funcţiona Centrul Regional de Urgenţă Iaşi

    • Cum va funcţiona Centrul Regional de Urgenţă Iaşi
      Cum va funcţiona Centrul Regional de Urgenţă Iaşi

      Cum va funcţiona Centrul Regional de Urgenţă Iaşi

Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, lansat în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni, la nivel naţional ar putea fi create şapte centre regionale de urgenţă, la Târgu Mureş, Constanţa, Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara şi Iaşi.

În cadrul Centrului Regional de Urgenţă Iaşi va activa o singură entitate funcţională de urgenţă. Activitatea va fi coordonată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“, care va colabora cu structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“ Iaşi, Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu“ Iaşi, Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G. I. M. Georgescu“ Iaşi şi din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“ Iaşi.

Proiectul de act normativ prevede că în Centrul Regional Iaşi ar urma să funcţioneze o unitate funcţională regională de urgenţă cu nivel de competenţă I A. „Se definesc unităţile funcţionale de urgenţă ca entităţi interspitaliceşti care îndeplinesc, temporar, rolul de spitale regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A“, se arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit proiectului, unităţile funcţionale regionale vor îndeplini, temporar, rolul de spitale regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A, „până la construirea unor spitale noi sau până la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unităţi spitaliceşti care să permită respectarea integrală a prevederilor Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1764/2006 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenţă locale, judeţene şi regionale“.

„Spitalele clinice regionale de urgenţă şi unităţile funcţionale regionale de urgenţă sunt priorităţi naţionale pentru sistemul de sănătate din punctul de vedere al finanţării din fonduri publice a serviciilor medicale, a investiţiilor şi a dotărilor materiale, precum şi din punctul de vedere al asigurării resurselor umane“, se precizează în document.

Acelaşi proiect de ordin prevede că patru spitale ieşene, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu“, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G. I. M. Georgescu“ şi Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“, sunt încadrate în categoria spitalelor clinice regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I B (monospecialitate).

Unităţile sanitare ce fac obiectul proiectului de ordin constituie „componenta de interes strategic a reţelelor regionale de unităţi spitaliceşti de urgenţă“, conform aceluiaşi proiect.