Cum va funcţiona sistemul asigurărilor de sănătate
Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a făcut luni, în cadrul conferinţei ZF Pharma Summit 12, câteva referiri asupra prevederilor ce vor fi cuprinse în noua lege a Sănătăţii.
Astfel, pacienţii care vor dori să fie consultaţi de un anumit medic din România sau din altă ţară vor putea face acest lucru plătind serviciile prin intermediul asigurării facultative. „Oamenii vor putea, chiar dacă sunt la societate mutuală sau la furnizor, să meargă la orice unitate medicală. Dar, dacă vreau să mă opereze profesorul X din SUA sau România, plătesc facultativ, de la 1 ianuarie. Nu ştiu până unde va coborî acest pachet de servicii, încă nu am ajuns la calcul“, a mai spus Cepoi, la conferinţa ZF Pharma Summit 12.
Cu acelaşi prilej, ministrul Sănătăţii a precizat că asiguratorul va încheia contract cu spitale pe nivele de competenţă.
Totodată, ministrul a dat asigurări că noua lege a Sănătăţii prevede realizarea unei reţele strategice de spitale. „Fiecare asigurător va pune la dispoziţia pacienţilor un portofoliu de furnizori şi pachetul de servicii facultativ. Preţul la care oferă acest pachet şi dacă îl oferă, precum şi calitatea serviciilor de asigurări vor fi cunoscute. Acum, când un pacient iese din cabinet cu recomandare pentru altă specialitate, nu ştie încotro se duce. Dar, în noul sistem, asigurătorul îi prezintă oferta pe care o are. Este cazul să nu se acorde servicii nejustificate. El îşi asumă această responsabilitate“, a mai spus ministrul.
O altă noutate ar fi aceea că medicamentele neesenţiale, ieftine, cu valoare de până în 10 lei, cum ar fi expectorantele, vor fi eliminate din noua listă de compensate, deoarece pot fi susţinute de asigurat, dar costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual. „Pachetul de bază va răspunde unei întrebări esenţiale: pentru ce risc ne asigurăm? Pentru cel major, adică pentru o boală la care nu ne putem permite tratamentul - cancer, diabet etc., sau pentru cel minor, cum ar fi tratamentul unei afecţiuni respiratorii“, a mai precizat ministrul Cepoi.
Cu acelaşi prilej, ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat de lipsa de interes faţă de noua lege a Sănătăţii de care ar da dovadă, în opinia lui, opinia publică, asociaţiile profesionale şi de pacienţi şi sindicatele. „Avem foarte puţine propuneri la proiectul pus în dezbatere. Propunerile pe care le putem lua în considerare sunt de formă, şi nu de fond“, a precizat Vasile Cepoi.
Ministrul Sănătăţii a reafirmat că, în conformitate cu înţelegerile dintre autorităţile române şi organismele internaţionale, legea Sănătăţii ar trebui să intre în dezbaterea Parlamentului în prima parte a lunii decembrie.