Cum vor fi organizate spitalele-fundaţii

Social

Cum vor fi organizate spitalele-fundaţii

    • Cum vor fi organizate spitalele-fundaţii
      Cum vor fi organizate spitalele-fundaţii

      Cum vor fi organizate spitalele-fundaţii

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, prezent ieri la Suceava pentru o dezbatere pe tema noii Legi a Sănătăţii, a făcut o serie de precizări referitoare la modul de funcţionare a spitalelor care vor opta pentru statutul de fundaţii.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat joi, la Suceava, că în viitorul proiect al Legii Sănătăţii proprietarii spitalelor vor putea opta pentru varianta de organizare a acestora în spitale-fundaţii, care vor funcţiona ca spitale publice şi vor răspunde nevoilor de asistenţă medicală publică. „În viitorul proiect de lege, proprietarii spitalelor, fie că este autoritatea publică locală, fie că este Ministerul Sănătăţii, vor putea opta pentru varianta de organizare a acestor unităţi sanitare în spitale-fundaţii, însă într-o fundaţie cu reglementări speciale“, a explicat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Acesta a mai declarat că spitalul-fundaţie, al cărui unic membru fondator este actualul proprietar, va fi un spital public, ce va răspunde nevoilor de asistenţă medicală publică, dar are o libertate în management care îi permite o mai bună dezvoltare şi o creştere a performanţei. Totodată, ministrul Sănătăţii a explicat că, după aplicarea noii legislaţii, managementul spitalelor ar putea fi depolitizat, pentru că vor fi conduse de consilii de administrare, din care vor face parte inclusiv reprezentanţii pacienţilor. Cepoi a spus, de asemenea, că „autoguvernarea spitalelor“ ar permite luarea de decizii, fără aprobări de la organisme şi autorităţi superioare, în ceea ce priveşte dezvoltarea şi strategia unităţii, relaţiile contractuale, astfel încât să devină instituţii eficiente care să răspundă nevoilor pacienţilor.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că acele spitale-fundaţii ar urma să fie conduse de consilii de administraţie, care trebuie să fie formate dintr-un număr de membri „reprezentativi pentru populaţia pe care o deservesc, de o aşa manieră încât riscul politizării să se reducă“.

Vasile Cepoi a menţionat că după ce proiectul noii Legi a Sănătăţii va fi finalizat şi va fi pus în dezbatere publică, prin transparenţa decizională, va fi elaborată şi legislaţia secundară, tot cu consultarea „tuturor actorilor implicaţi în problemă“. Joi, la Suceava, a avut loc o dezbatere pe tema proiectului noii Legi a Sănătăţii cu reprezentanţi ai farmaciştilor, medicilor de familie, ai medicilor din spitale şi cu manageri de spitale din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ. Potrivit ministrului Vasile Cepoi, Legea Sănătăţii va fi finalizată până la 1 iulie, când va intra în dezbatere publică, dar primul pas important este asumarea politică de Guvern a soluţiilor propuse.