Cum vor funcţiona societăţile mutuale de asigurări

Social

Cum vor funcţiona societăţile mutuale de asigurări

    • Cum vor funcţiona societăţile mutuale de asigurări
      Cum vor funcţiona societăţile mutuale de asigurări

      Cum vor funcţiona societăţile mutuale de asigurări

Potrivit dr. Vasile Cepoi, consilier pe probleme de sănătate publică al prim-ministrului , societăţile mutuale de asigurări de sănătate ar putea deveni funcţionale în minimum doi ani de la votarea legii Sănătăţii şi numărul acestora ar trebuie să fie de aproximativ 20.

Prevederile referitoare la societăţile mutuale  de asigurări arată că acestea se vor constitui prin transformarea caselor de sănătate judeţene, modificându-se statutul acestora. Astfel, cetăţenii vor putea depune adeziuni la una sau la alta dintre societăţile mutuale, pentru a deveni membri şi pentru a încheia un contract de asigurare.

După ce se va constitui numărul de membri ai societăţii, care poate fi cuprins între 700.000 şi un milion de asiguraţi, Casa de asigurări va fi transformată în societate de asigurări mutuale, iar conducerea se va alege dintre cei asiguraţi la acea societate.

Prin introducerea asigurărilor mutuale, asiguraţii pot participa la conducere şi pot avea un control asupra modului de utilizare a banilor. Asigurările mutuale susţin creşterea calităţilor serviciilor din sistemul de sănătate şi permit existenţa unei relaţii directe între asiguraţi şi asiguratori.

La nivel naţional va exista o autoritate de control a asigurărilor obligatorii, care va supraveghea dacă asiguratorul îşi respectă obligaţiile faţă de asigurat, precum şi calitatea relaţiilor dintre asigurat şi asigurator.

Asiguratorul este cel care va stabili traseul pacientului pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. În cazul în care vreun asigurat nu este mulţumit, se poate retrage din asigurarea mutuală în care s-a înscris, optând pentru alta.

Proiectul noii legi a sănătăţii este finalizat şi va fi depus la Parlament în prima săptămână a lunii decembrie. Potrivit dr. Vasile Cepoi, în noul act normativ au fost incluse toate propunerile rezultate în urma dezbaterilor publice organizate, precum şi în urma schimbului de puncte de vedere avute cu instituţiile internaţionale - Comisia Europeană, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional.

Printre cele mai importante prevederi ale legii se numără cele referitoare la organizarea sistemului de sănătate, respectiv reorganizarea spitalelor, creşterea nivelului de competenţă a medicilor de familie şi a implicării lor în rezolvarea problemelor de sănătate, dar şi reducerea birocraţiei, construirea infrastructurii pentru creşterea calităţii în domeniul sănătăţii.