Dan Şova participă la TENT-T Days, în Estonia

Social

Dan Şova participă la TENT-T Days, în Estonia

    • Dan Şova participă la TENT-T Days, în Estonia
      Dan Coman Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine

      Dan Coman Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine

Dan Coman Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, participă, în perioada 17-19 octombrie, la lucrările seminarului special din cadrul TENT-T Days, care se desfăşoară la Tallin, Estonia.

Prin facilitatea Connecting Europe, Comisia Europeană adoptă un plan coerent de impulsionare a reţelelor trans-europene prin care UE este direcţionată de la o dezvoltare segmentată spre una coerentă (termenul de finalizare fiind anul 2030), conform unui comunicat de presă, transmis joi.

În vederea pregătirii statelor membre pentru accesarea fondurilor Connecting Europe Facility (CEF), este organizat un seminar special în cadrul TENT-T Days la Tallin, în Estonia, la nivel ministerial.

Regulamentul TENT-T stabileşte harta reţelei de transport, termenele de realizare şi cerinţele minime de calitate ale diferitelor tipuri de infrastructuri. Regulamentul CEF este un instrument de finanţare a unei părţi din reţeaua centrală. În condiţiile în care resursele pentru transport sunt limitate, susţinerea financiară a UE va fi limitată la zece coridoare care acoperă principalele fluxuri de trafic din Uniune. România este prezentă pe două dintre cele zece coridoare.

CEF prevede ca o sumă de zece miliarde de euro din Fondul de coeziune să fie utilizată potrivit regulilor CEF, doar pentru secţiuni de infrastructură situate în statele de coeziune. În primii trei ani ai exerciţiului financiar (1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2016), cele zece miliarde de euro vor fi distribuite între statele de coeziune potrivit cheii de alocare utilizate pentru Fondul de Coeziune. După această perioadă, statele de coeziune vor fi în concurenţă pentru atragerea fondurilor neutilizate.

Finanţarea CEF este acordată proiectelor într-o procedură competitivă, comisia stabilind priorităţile de finanţare pentru Programul Multianual şi pentru Programele Anuale prin cereri de proiecte anuale şi multianuale. În aceste condiţii, utilizarea fondurilor disponibile pentru România în primii trei ani ai exerciţiului financiar este de aproximativ 1,1 miliarde euro.

Astfel, proiectele care vor fi propuse spre finanţare prin viitoarea programare financiară nerambursabilă 2014 - 2020 prin Programul de Transport trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiţionalităţi: traseul propus să fie parte din reţeaua TEN-T (fie reţea de bază, fie reţea extinsă); proiectul propus trebuie să fie componentă a Masterplanului General de Transport.

Sesiunea de la Tallin din cadrul TENT-T Days reuneşte miniştri din domeniul transportului, membri ai Comitetului pentru transport şi turism, reprezentanţi ai Comisiei, ai Comitetului Regiunilor şi ai Comitetului Economic şi Social European. În cadrul acestui seminar se va discuta modalitatea punerii în aplicare a noului cadru legal care va fi adoptat pană la sfârşitul anului, dezbaterea concentrându-se pe două elemente principale: coridoarele reţelei de bază şi finanţarea reţelei.