De 14 ani ajută copiii să spere

Social

De 14 ani ajută copiii să spere

    • De 14 ani ajută copiii să spere
      De 14 ani ajută copiii să spere

      De 14 ani ajută copiii să spere

    • De 14 ani ajută copiii să spere
      Rozalia Tiţă, coordonator proiect World Vision Iaşi

      Rozalia Tiţă, coordonator proiect World Vision Iaşi

    • De 14 ani ajută copiii să spere
      Părintele Constantin Andrei, protopopul Protopopiatului Iaşi I

      Părintele Constantin Andrei, protopopul Protopopiatului Iaşi I

    • De 14 ani ajută copiii să spere
      Mirela Şluşaru, specialist comunicare şi relaţii publice World Vision Iaşi

      Mirela Şluşaru, specialist comunicare şi relaţii publice World Vision Iaşi

    • De 14 ani ajută copiii să spere
      De 14 ani ajută copiii să spere

      De 14 ani ajută copiii să spere

Ieri, în sala de conferinţe a Complexului Hotelier “Ciric” a avut loc seminarul cu tema “Asociaţiile de dezvoltare comunitară rurală - parteneri în dezvoltarea durabilă a comunităţilor”. Evenimentul a constituit, de fapt, o evaluare a impactului pe care proiectele de dezvoltare iniţiate în urmă cu 14 ani, în cadrul Programului “Ajutaţi copiii să spere”, de Organizaţia World Vision România, l-au avut în comunităţile locale. Unul dintre partenerii de nădejde la nivelul comunităţilor a fost Biserica, prin preoţii săi, programul de cateheză “Hristos împărtăşit copiilor”, realizat în parteneriat cu Patriarhia Română şi implementat la nivel naţional bucurându-se de un impact deosebit

Manifestarea a reunit, pe lângă coordonatorii de proiecte World Vision, membrii asociaţiilor comunitare din cinci comune ieşene, preoţi, autorităţi din administraţia publică, specialişti în dezvoltare comunitară. Seminarul a fost urmat de câteva secţiuni de dezbatere: atragerea surselor de finanţare prin intermediul parteneriatului public-privat, networking şi schimb de bune practici între asociaţiile de dezvoltare comunitară, fundraising,  serviciile sociale care pot fi dezvoltate în comunităţile rurale, precum şi vizibilitatea şi promovarea în asociaţiile de dezvoltare comunitară rurală.

În privinţa Programului “Ajutaţi copiii să spere”, primul program de dezvoltare comunitară implementat în România, cifrele vorbesc de la sine: 2.500 de copii beneficiari direcţi, alte câteva mii de copii şi părinţi beneficiari indirecţi, înfiinţarea a cinci asociaţii de interes comunitar, a şapte asociaţii agricole, a două asociaţii apicole şi peste 150 de burse oferite elevilor din cinci comunităţi. Scopul celor cinci asociaţii de interes comunitar este acela de a scrie proiecte pentru a atrage fonduri UE şi nu numai, astfel încât să asigure dezvoltarea comunităţilor rurale.

De fapt, toată munca aceasta de dezvoltare comunitară a început în urmă cu 20 de ani, când Organizaţia World Vision încerca să intervină în comunităţile sărace din România, să ajute în mod direct acolo unde era posibil, dar, în acelaşi timp, să-i responsabilizeze pe oameni, să-i facă să conştientizeze că doar în mâinile lor stă cheia dezvoltării locului  în care trăiesc. Cei din organizaţie au intrat, aşadar, pe un teren “arid”, au avut de confruntat temeri, ignoranţă, uneori respingere, alteori încăpăţânare. Au luptat cu convingerile împământenite ale oamenilor, cu mentalităţile învechite, cu individualismul, cu toate metehnele moştenite din lungii ani de comunism, dar au reuşit. Primul succes obținut în această direcţie a fost implicarea în proiectele pe care le derulau a liderilor formali şi informali ai comunităţilor în care au intervenit. Mai pe româneşte, i-au adunat sub cupola aceluiaşi interes şi pe primarul localităţii, şi pe preot, şi pe profesor, şi pe medic, şi pe inginer, şi pe membrii comunităţilor, ajutându-i să înţeleagă că numai împreună pot mişca lucrurile. Toate acţiunile organizaţiei au vizat  patru domenii esenţiale pentru fiecare comunitate: educaţie, sănătate, hrană spirituală şi dezvoltare economică.

Timid la începuturile sale, modelul de dezvoltare comunitară propus de cei de la World Vision a început, cu fiecare an, să prindă tot mai mult contur. Proiectul “Ajutaţi copiii să spere”, demarat în 1997, are după 14 ani, rezultate palpabile. Şi deloc puţine. S-au implementat proiecte de înfiinţare de sere, aducţiuni de apă, programe de burse pentru copiii din mediul rural, cursuri de formare profesională, consultanţă agricolă, totul culminând cu înfiinţarea asociaţiilor de dezvoltare comunitară.

“Este unul dintre proiectele cele mai longevive ale World Vision şi primul proiect de dezvoltare comunitară din România. Toate rezultatele nu sunt neapărat meritul nostru, ci al parteneriatului pe care l-am avut cu comunităţile. Perspectiva de lucru s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor. Dacă, la început, mergeam foarte mult pe intervenţia directă, dar după recomandările comunităţilor, din 2007 ne-am schimbat puţin optica, pentru că ne apropiam de finalul proiectului şi-atunci trebuia să ne asigurăm că lăsăm în urmă ceva care funcţionează. Acest ceva s-au dovedit a fi asociaţiile de interes comunitar, în fapt nişte mini-ONG-uri, care au misiunea de a duce mai departe ceea ce am reuşit noi să facem”,  a explicat Mirela Şluşaru, specialist comunicare şi relaţii publice World Vision Iaşi.

Cinci asociaţii de dezvoltare comunitară, înfiinţate în judeţul Iaşi  în parteneriat cu World Vision

Parteneriatul cu World Vision  a funcţionat impecabil în câteva comunităţi locale din judeţul Iaşi, aici fiind puse bazele acelor mini-ONG-uri. Este vorba de localităţile Aroneanu (Asociaţia de Interes Comunitar), Cepleniţa (Asociaţia de dezvoltare rurală), Costuleni (Asociaţia Pro Comunitate), Golăieşti (Asociaţia de dezvoltare rurală) şi Vlădeni (Asociaţia Rural Plus), comunităţi în care oamenii şi-au schimbat modul de a gândi şi de acţiona, au făcut cursuri de pregătire profesională, au accesat fonduri europene, totul pentru a le asigura copiilor comunităţii un viitor în care să poată spera. Pe componenta de dezvoltare economică, rezultatele sunt nu doar vizibile, ci chiar spectaculoase. “La început am pornit programul de dezvoltare comunitară în sprijinul copiilor. Ulterior, am constatat că e nevoie ca părinţii copiilor să fie ajutaţI, aşa că ne-am gândit şi la un proiect de dezvoltare economică, bazat pe consultanţă şi iniţiere în afaceri, pentru care am primit o finanţare de 225.000 de dolari de la World Vision Taiwan. Am început cursurile de formare profesională pe domeniul agricol, acreditate atât în ţară cât şi peste hotare, apoi, într-un singur an am reuşit să înfiinţăm şapte asociaţii agricole, iar anul acesta am mai înfiinţat două asociaţii apicole, la Costuleni şi Cepleniţa. E foarte important că oamenii au înţeles cât de util este să lucreze în asociaţii, să lucreze cu aceleaşi utilaje mai mulţi oameni, să îşi adune terenurile în aceeaşi parcelă. Sigur, că a fost greu. La început, când era vorba de cursuri, oamenii spuneau: «A, dar ce eu nu ştiu să muncesc pământul fără diplomă?», dar apoi s-au convins”, a subliniat Rozica Tiţă, coordonatoarea proiectului de dezvoltare economică  World Vision.

Acum, la Hiliţa-Costuleni funcţionează un centru de procesare a fructelor, iar comunitatea a reuşit acreditarea a trei produse tradiţionale: compotul, gemul şi dulceaţa de cireşe. De asemenea, majoritatea membrilor acestor asociaţii agricole au atras fonduri pe Măsura 1.4.1, de sprijinire a fermelor de semisubzistenţă, iar acum se află la al treilea an de finanţare cu câte 1.500 de euro. Bani cu care oamenii şi-au întinerit livezile, şi-au construit solarii, şi-au mărit suprafeţele de teren agricol şi-au cumpărat animale de rasă.

Parteneriat strâns între Biserica Ortodoxă şi World Vision România

Unul dintre partenerii de nădejde la nivelul comunităţilor a fost Biserica, prin preoţii săi. În urma acestei strânse colaborări, au reuşit construcţia a cinci case sociale, s-au realizat donaţii de carte religioasă, s-au organizat pelerinaje, concursuri pe teme biblice, ateliere de pictură, s-au înfiinţat biblioteci de carte religioasă şi sesiuni de cateheză biblică pentru copii. De altfel, programul de cateheză “Hristos împărtăşit copiilor”, realizat de Patriarhia Română în parteneriat cu World Vision România şi implementat la nivel naţional s-a bucurat de un impact deosebit în sânul comunităţilor. “Relaţia Bisericii noastre cu această organizaţie internaţională a însemnat, pe de o parte, sprijinirea comunităţilor noastre, iar pe de altă parte, plecând de la principiul «Ajutaţi-mă, ca să vă pot ajuta», a însemnat o infuzie de personal care a format elevi, ţărani, muncitori care să poată face ceva pentru binele lor comun. Concret, s-au înfiinţat ateliere pe lângă şcoli, aducţiuni de apă, puncte de stingere a incendiilor în sate, preoţii s-au implicat în programul «Hristos împărtăşit copiilor». Biserica, prin preoţii ei, a sprijinit aceste acţiuni. Cei de la World Vision ne-au ajutat, noi i-am ajutat pe ei, iar beneficiarii, în cele din urmă au fost oamenii din comunităţi”, a explicat părintele Constantin Andrei, protopopul Protopopiatului Iaşi I.

În toate proiectele demarate în comunitate strângerea de fonduri rămâne  o componentă esenţială. Parctic, este rotiţa care mişcă angrenajul. De aceea, o secţiune din cadrul seminarului de ieri a fost dedicată formării în “fundraising” (strângere de fonduri). “Trebuie să identificăm acele resurse locale ce pot fi valorificate. Suntem deficitari la capitolul apelare la aceste resurse, pentru simplul motiv că nu ştim să prezentăm întru totul nevoile unui proiect şi mai ales nu ştim să lucrăm cu cei care donează aceşti bani. E vorba de marii donatori (finanţatori, companii, oameni de afaceri)”, a explicat părintele Radu Pavel Alexandru, coordonator proiect AID Rom Iaşi.